Απεργία την Πρωτομαγιά

Παναγία των Παρισίων: Δείτε πώς ήταν ο ναός πριν την καταστροφή σε μια εφαρμογή 360 μοιρών

Παναγία των Παρισίων: Δείτε πώς ήταν ο ναός πριν την καταστροφή σε μια εφαρμογή 360 μοιρών Facebook Twitter
0

Για αιώνες, η Παναγία των Παρισίων αποτελούσε - και αποτελεί - σημείο αναφοράς της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς ξεχωρίζει για τη μοναδική αρχιτεκτονική του και αισθητική. 

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163μ.Χ - τον θεμέλιο λίθο είχαν τότε θέσει ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας - και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα.

Χθες το απόγευμα, η ανεξέλεγκτη φωτιά που ξέσπασε στις 7:50μ.μ (ώρα Ελλάδας) κατέστρεψε ολοκληρωτικά την οροφή και το πανύψηλο βέλος του ναού, προξενώντας τεράστιες υλικές ζημιές στο εσωτερικό του. Χάρη στις ολονύκτιες προσπάθειες των 500 πυροσβεστών, το κυρίως οικοδόμημα του μεσαιωνικού ναού διασώθηκε, όπως γλίτωσε και το κωδωνοστάσιο παρά τις αρχικές αναφορές για κατάρρευσή του.

 Τα περισσότερα ορειχάλκινα αγάλματα που είχαν απομακρυνθεί από το ναό στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και επίσης γλίτωσαν από την πυρκαγιά.

Ήδη από το πρωί, δισεκατομμυριούχοι και οργανώσεις ανακοινώνουν δωρεές «μαμούθ», εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για την αναστήλωσή του ιστορικού ναού, αλλά για την οργάνωση και την αποπεράτωση του τιτάνιου σχεδίου είναι βέβαιο πως θα απαιτηθούν χρόνια. 

Μία εφαρμογή με ψηφιακή σάρωση 360 μοιρών του εσωτερικού του ναού προσφέρει στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα να απολαύσουν τη Notre Dame που χθες έγινε στάχτες αλλά, μέχρι να αναστηλωθεί, θα «ζει μια παράλληλη, ηλεκτρονική ζωή» στα σωζόμενα ψηφιακά αρχεία του παγκόσμιου Ιστού. 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ