Μία μικρή πόλη κοντά στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα άνοιξε -εν μέρει- ξανά για τους κατοίκους της, 8 χρόνια μετά την καταστροφή που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή. 

 

Περίπου το 40% της πόλης Οκούμα, η οποία βρίσκεται δίπλα στο πυρηνικό εργοστάσιο κυρήχθηκε ως ασφαλής για τους κατοίκους που θέλουν να επιστρέψουν εκεί μόνιμα.

Οι προσπάθειες απολύμανσης μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ραδιενέργειας. 

 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ μόλις 367 κάτοικοι από τους 10.341 που είχε η πόλη πριν το πυρηνικό ατύχημα, έχουν εγγραφεί στους καταλόγους επιστροφής, κάτι που δείχνει πως ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να ζήσουν ξανά στα σπίτια τους. 

 

Στο μεγαλύτερο μέρος της Οκούμα η πρόσβαση απαγορεύεται εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Στους κατοίκους επιτρέπεται να επισκέπτονται τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να τα συντηρούν. Όμως έως τώρα μόλις 48 άνθρωποι από 21 νοικοκυριά έχουν δηλώσει πως θέλουν να διανυκτερεύσουν εκεί. 

 

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ελπίζουν πως τα εγκαίνια ενός καινούργιου δημαρχείου τον επόμενο μήνα, όπως και άλλα έργα υποδομής, θα πείσουν περισσότερους ανθρώπους να επιστρέψουν. 

 

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ειδικά οι οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά, εξακολουθούν να αγωνιούν για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιενέργεια.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για ιαπωνική εφημερίδα και τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, τα 2/3 των κατοίκων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους συνεχίζουν να νιώθουν ανήσυχοι παρά το γεγονός πως οι αρχές έχουν επισήμως ανακοινώσει πως η απολύμανση ήταν επιτυχημένη. 

 

 Ένα τμήμα της Οκούμα χρησιμοποιείται ως προσωρινός αποθηκευτικός χώρος για εκατομμύρια κυβικών μέτρων τοξικού χώματος το οποίο συγκεντρώθηκε κατά την διαδικασία της απολύμανσης. 

 

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να απομακρύνει το χώμα από την επαρχία της Φουκουσίμα έως το 2045, όμως δεν έχει βρει ακόμα το σημείο όπου το χώμα μπορεί να αποθηκευτεί μόνιμα. 

 

Συνολικά 160. 000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά το ατύχημα το 2011. 

 

Ενώ η εντολή για εκκένωση δεν ισχύει πια για τις περισσότερες περιοχές, υπάρχουν ακόμα περιορισμοί σε περιοχές κοντά στο εργοστάσιο. Η πρόσβαση απαγορεύεται στο μεγαλύτερο μέρος της Οκούμα και στη γειτονική Φουταμπα. 

 

Ο πρωθυπουργός Σιντζο Άμπε θα παραβρεθεί την Κυριακή σε μία τελετή για την μερική άρση της εκκένωσης της Οκούμα.

 

Ο Αμπε πίεσε για να ξανανοίξουν πυρηνικά εργοστάσια που είχαν κλείσει μετά την καταστροφή της Φουκοσίμα και ίσως επισκεφθεί και το συγκεκριμένο εργοστάσιο. 

 

Όμως, τον περασμένο μήνα, ακριβώς οχτώ χρόνια μετά το ατύχημα, η έρευνα της Greenpeace αποκάλυψε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε περιοχές που κηρύχθηκαν ασφαλείς και κατηγόρησε την ιαπωνική κυβέρνηση πως παραπλανεί τη διεθνή κοινότητα για τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στην απολύμανση και όσοι κάτοικοι θέλουν να επιστρέψουν.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr