Την αναστολή χρήσης όπλων LBD ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης από τη Γαλλία

Την αναστολή χρήσης όπλων LBD ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης από τη Γαλλία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε σήμερα τη Γαλλία «να ανασταλεί η χρήση των LBD στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης». 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζει, τρεις μήνες μετά την έναρξη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», πως με την αναστολή χρήσης των LBD θα υπάρξει «καλύτερος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Εν αναμονή μιας αναθεώρησης» της «αρχής χρησιμοποίησης όπλων ενδιάμεσης ισχύος», οι γαλλικές αρχές πρέπει να «αναστείλουν τη χρήση των LBD [όπλων εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών] στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης», δήλωσε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκτίμησε πως τα όπλα τύπου LBD ήταν πλήρως προσαρμοσμένα στις καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν», παρατήρησε ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση στην επίσημη απάντησή της.

Στις 4 Φεβρουαρίου, 2.060 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, και 69 από αυτών η κατάσταση κρίθηκε «απολύτως επείγουσα», καθώς και 1.325 μέλη των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αν και η Επίτροπος «καταδικάζει σθεναρά τη βία που διαπράχθηκε σε βάρος των μελών των δυνάμεων της τάξης» και «εκφράζει λύπη για τον σημαντικό αριθμό των τραυματιών στις τάξεις τους», υπενθυμίζει επίσης πως «το κύριο καθήκον τους (...) συνίσταται στην προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

«Ο αριθμός και η σοβαρότητα των τραυμάτων» που προκλήθηκαν στους διαδηλωτές «θέτουν εν αμφιβόλω τη συμβατότητα των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης με τον σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών», εκτιμά η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Καλεί τις γαλλικές αρχές σε μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο πλαίσιο του κινήματος.

Η Επίτροπος καλεί επίσης τις αρχές να μην προκαλέσουν «υπερβολικούς περιορισμούς στην ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης» μέσω της πρότασης ενός αμφιλεγόμενου νόμου «κατά των 'μπαχαλάκηδων'» που ενέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου η Εθνοσυνέλευση.

Επικρίνει «την εξουσία που δόθηκε στους νομάρχες (...) να απαγορεύουν σε ένα άτομο που αποτελεί 'απειλή ιδιαίτερης βαρύτητας για τη δημόσια τάξη' από το να συμμετέχει σε μια διαδήλωση», εκτιμώντας πως πρόκειται για «μια σοβαρή επέμβαση στην άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης».

Η Ντούνια Μιγιάτοβις, οι συστάσεις της οποίας βασίζονται σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο στο Παρίσι, προτείνει επίσης να εγκαταλειφθεί «η μετατροπή σε αδίκημα της εθελοντικής απόκρυψης 'χωρίς νόμιμο κίνητρο' όλου ή μέρους του προσώπου μέσα ή στην άμεση περιοχή μιας διαδήλωσης».

Στη επίσημη απάντησή της, η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει πως θέλησε να ορίσει επακριβώς τη φύση του αδικήματος για τις διαδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων «διαπράττονται ή κινδυνεύουν να διαπραχθούν ταραχές στη δημόσια τάξη».

Το κείμενο αναμένεται να επιστρέψει στη Γερουσία στις 12 Μαρτίου για δεύτερη ανάγνωση, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι σύντομα θα εγκριθεί οριστικά.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας πανευρωπαϊκός διεθνής οργανισμός με έδρα το Στρασβούργο, έχει 47 μέλη. Αποστολή του είναι να προωθεί τη δημοκρατία και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ