Με τις εξελίξεις να τρέχουν σε ό,τι αφορά την περίπτωσή της και στο αν θα χάσει τελικά τη βρετανική υπηκοότητά της, η Σαμίμα Μπέγκουμ,  το κορίτσι που ασπάστηκε το Ισλαμικό Κράτος στην ηλικία των 15 ετών, πριν από δύο μέρες είχε παραχωρήσει μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο BBC. 

 

Σε αυτή την κουβέντα και μεταξύ άλλων η Μπέγκουμ, τονίζει ότι δεν ήθελε να γίνει σεξουαλικό αντικείμενο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και το μόνο το οποίο επιθυμεί τώρα είναι να μεγαλώσει το παιδί της με ηρεμία και ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.  

 

Αίσθηση προκαλεί η απάθειά -μπορεί να είναι και ταραχή- με την οποία αντιμετωπίζει την πίεση του δημοσιογράφου να της αποσπάσει ένα σχόλιο μεταμέλειας για τους εκατοντάδες νεκρούς των τυφλών επιθέσεων του IS παντού στην Ευρώπη. Η νεαρή γυναίκα, αρχικά μοιάζει να μην καταλαβαίνει τον τρόπο με τον οποίο βοήθησε και υπέθαλψε κοινούς δολοφόνους. 

 

«Ναι, αισθάνομαι λύπη για όλες αυτές τις απώλειες ανθρώπων που έχασαν τους συζύγους, τα αδέλφια, τα παιδιά τους σε τέτοιες επιθέσεις», λέει, σχεδόν ανέκφραστη ωστόσο, και προκαλώντας τον εκνευρισμό του δημοσιογράφου απέναντι της. «Νιώθω ότι αυτό που έγινε ήταν λάθος. Ότι σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι εκεί», συμπληρώνει.

 

 

 

Όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξη δεν μετανιώνει που ταξίδεψε μέχρι τη Συρία, ωστόσο παραδέχεται ότι έχασε αρκετά παιδιά, ότι θέλει να ζήσει το μωρό που έφερε πριν από λίγες μέρες στον κόσμο και ότι σίγουρα δεν είναι τόπος για να μεγαλώνει κανείς παιδιά το εκάστοτε στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους.

 

 

 

Η ίδια εξηγεί ότι θέλει να μεγαλώσει τον γιο της με τις βρετανικές αξίες και ιδανικά. Απαντά καταφατικά στις ερωτήσειςτου δημοσιογράφου για το αν θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί που θα σέβεται τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Σε όλα του απαντά θετικά... 

 

Αυτό που συμβαίνει τώρα με την Μπεγκούμ

 

Η οικογένειά της ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά εναντίον της απόφασης των βρετανικών αρχών να της αφαιρέσουν την βρετανική υπηκοότητα. Σύμφωνα με το BBC, o δικηγόρος της οικογένειας Τάζνιμ Ακούντζι δήλωσε ότι εξετάζονται "όλες οι νομικές οδοί" για να προσβληθεί η απόφαση.

 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό να αφαιρέσουν την υπηκοότητα από την 19χρονη καθώς δικαιούται να αποκτήσει την υπηκοότητα άλλης χώρας.

 

Η Μπέγκουμ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε έναν καταυλισμό προσφύγων έχοντας εγκαταλείψει, κατά τα λεγόμενά της, την Μπαγκούζ--το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους--και το περασμένο σαββατοκύριακο έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι.

 

Σήμερα, η 19χρονη μητέρα βρίσκεται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία.

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά οι αποφάσεις για την αφαίρεση της υπηκοότητας "βασίζονται σε όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και δεν λαμβάνονται επιπόλαια".

 

Η Μπέγκουμ θεωρείται ότι κατάγεται από το Μπανγκλαντές αλλά ερωτηθείσα από το BBC απάντησε ότι δεν διαθέτει μπανγκλαντεσιανό διαβατήριο και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την συγκεκριμένη χώρα.

 

Ο λόρδος Κάρλαϊλ, ένας δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με την νομοθεσία περί τρομοκρατίας, δήλωσε ότι αν η μητέρα της Μπέγκουμ είναι μπανγκλαντεσιανή υπήκοος, όπως φέρεται να είναι, σύμφωνα με τον μπανγκλαντεσιανό νόμο θα είναι και η Σαμίμα.

 

Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές "δεν γνωρίζει ποια είναι".

 

Όπως είπε ο ίδιος, "η θέση μας είναι ότι πρακτικά έχει μείνει άπατρις".

 

Βάσει του Νόμου του 1981 περί Βρετανικής Υπηκοότητας, ένα πρόσωπο μπορεί να χάσει την υπηκοότητά του αν ο υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι αυτό "θα είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο".

 

Ο λόρδος Κάρλαϊλ τόνισε ακόμη ότι η υπηκοότητα του νεογέννητου της Μπέγκουμ είναι "ακόμη πιο πολύπλοκο ζήτημα".

Καθώς ο πατέρας του παιδιού φέρεται ότι είναι Ολλανδός, το βρέφος πιθανόν να δικαιούται να λάβει την ολλανδική υπηκοότητα καθώς και την βρετανική και "ίσως την μπανγκλαντεσιανή".

 

Ένα παιδί που γεννιέται από Βρετανό γονέα πριν ο τελευταίος χάσει την υπηκοότητά του, εξακολουθεί να θεωρείται Βρετανός.

 

Την Παρασκευή, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να αποτρέψει την επιστροφή της Μπέγκουμ στην Βρετανία. Εντούτοις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ τόνισε ότι θα προκύψουν νομικά προβλήματα εάν απορριφθεί το αίτημα της Μπέγκουμ να επιστρέψει.