Υπεγράφη σήμερα το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στη γειτονική χώρα ελπίζουν πως η ένταξη στη συμμαχία θα βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου ύστερα από μία δεκαετία στασιμότητας, επισημαίνει το Bloomberg. 

 

To πρακτορείο σημειώνει πως η χώρα, με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, είναι μία από τις φτωχότερες στην Ευρώπη με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να είναι ελάχιστα πάνω από το 1/3 του μέσου όρου της Ε.Ε.,  ενώ 1 στους 5 κατοίκους της χώρας είναι άνεργος.  

 

Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της χώρας δηλώνει πως μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα και την είσοδο στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ περιμένει εισροή επενδύσεων. 

 

«Βλέποντας την εμπειρία άλλων οικονομιών που πέρασαν την ίδια διαικασία, είναι ξεκάθαρο πως μέσα στο ΝΑΤΟ και κατά τη διάρκεια των ετών πριν την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εισροή κεφαλαίων σε συγκεκριμένες χώρες αυξήθηκε σημαντικά» λέει η Ανίτα Αντζελόφσκα- Μπεζόφσκα, διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. 

 

«Για αρκετά χρόνια κολλήσαμε στη διαδικασία ένταξης της Ε.Ε., δυστυχώς όχι για οικονομικούς λόγους» σχολιάζει, ενώ εξηγεί πως η προοπτική ενσωμάτωσης στην κοινότητα θα επηρεάσει θετικά το risk premium για την οικονομία, το οποίο και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις επενδύσεις.

 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην χώρα, με τις επιχειρήσεις της να ελέγχουν το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζά της.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr