Η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι, ο οποίος απήχθη στη Συρία το 2012 από το Ισλαμικό Κράτος, είναι ακόμα ζωντανός.


Την πληροφορία ανέφεραν βρετανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα υπουργό της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με την Huffington Post, την δήλωση ότι ο Τζον Κάντλι εξακολουθεί να είναι κρατούμενος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έκανε ο Βρετανός υπουργός Ασφαλείας, Μπεν Γουάλας σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων και ερευνητών. 

 

«Ο βρετανός κρατούμενος του ΙΚ, Τζον Κάντλι, είναι ζωντανός, δήλωσε μόλις ο υπουργός Γουάλας σε μια ομάδα δημοσιογράφων», ανέφερε με tweet του ο δημοσιογράφος Ακμπαρ Σαϊντ Αχμεντ.

 

«Δεν σχολίασε εάν η απώλεια εδαφών του ΙΚ επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους συμμάχους του να σκεφτούν μια επιχείρηση διάσωσης», πρόσθεσε. «Επανέλαβε ότι το Λονδίνο δεν πληρώνει για απελευθέρωση ομήρων».

 

Η οργάνωση Free John Cantlie, που αγωνίζεται για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου, δήλωσε απλά ότι «ελπίζει να είναι αληθινό», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν επίσημα επιβεβαιωθεί.

 

Σε ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

 

«Δεν συζητάμε μεμονωμένες περιπτώσεις απαγωγής και οι υποθέσεις δεν είναι καθόλου χρήσιμες», δήλωσε μια εκπρόσωπος.

 

Ο Κάντλι εργαζόταν για τους Sunday Times όταν απήχθη στις 22 Νοεμβρίου 2012 μαζί με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, ενώ κάλυπταν τον πόλεμο.

 

Ο Τζέιμς Φόλεϊ  ήταν ο πρώτος μιας μεγάλης σειράς ομήρων που αποκεφαλίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

 

Ο Κάντλι έχει εμφανιστεί σε προπαγανδιστικά βίντεο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, αποστεωμένος, να μιλά στα αγγλικά στην κάμερα σαν να μεταδίδει ρεπορτάζ.

 

Εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η ολομέτωπη επίθεση κατά των τζιχαντιστών στην Μοσούλη, στο Ιράκ, όπου το ΙΚ εκδιώχθηκε τον Ιούλιο του 2017.

 

Εκεί, φαινόταν εξαντλημένος, σχολιάζοντας την καταστροφή της πόλης.

 

Είναι ο τελευταίος βρετανός όμηρος του Ισλαμικού Κράτους.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ