Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Βενεζουέλα - 14 νεκροί στις ταραχές

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Βενεζουέλα - 14 νεκροί στις ταραχές Facebook Twitter
EPA
0

Η κρίση στη Βενεζουέλα βαθαίνει με πολλούς να εκτιμούν πως είναι πλέον στο χείλος του εμφυλίου, καθώς ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, αποφάσισε να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος.

O ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαϊδό, έχει εξασφαλίσει σημαντική διεθνή υποστήριξη μετά την αυτοανακήρυξη του σε «μεταβατικό πρόεδρο» σε μία προσπάθεια απομάκρυνσης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν 14 νεκροί από ταραχές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες δύο νύχτες στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ η κατάσταση παραμένει ρευστή. 

Ο Γκουαϊδό αναγνωρίστηκε σχεδόν αμέσως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Κολομβία και άλλες χώρες της αμερικάνικης ηπείρου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως «η φωνή του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί» και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων εκλογών».  

Μετά την ενέργεια του Γκουαϊδό, ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για αμερικανοκίνητο πραξικόπημα κάλεσε τους πολίτες της χώρας του σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», ενώ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

Ο υπουργός Άμυνας Βλαδίμιρ Παντρίνο ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν αναγνωρίζουν την ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης. 

«Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Βενεζουέλα - 14 νεκροί στις ταραχές Facebook Twitter
EPA

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (...) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν (...) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς τους ξένους υπηκόους» 

  

Σημαντικό να ειπωθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης αν οι κυβερνητικές δυνάμεις ασκήσουν βία προς τους διαδηλωτές. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ