Ξεκίνησε η δίκη για την κλοπή στο μουσείο Μπόντε - Πώς έκλεψαν το μεγαλύτερο νόμισμα του κόσμου

Ξεκίνησε η δίκη για την κλοπή στο μουσείο Μπόντε - Πώς έκλεψαν το μεγαλύτερο νόμισμα του κόσμου Facebook Twitter
EPA
0

Στο εδώλιο βρίσκονται τέσσερις νεαροί άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τον Μάρτιο του 2017 εισέβαλαν στο μουσείο Μπόντε του Βερολίνου και  έκλεψαν το μεγαλύτερο νόμισμα του κόσμου, εξουδετερώνοντας όλα τα συστήματα ασφαλείας.


Πρόκειται για ένα καναδικό κέρμα από χρυσό 24 καρατίων, διαμέτρου 53 εκατοστών και βάρους 100 κιλών, το οποίο είναι γνωστό ως το «μεγάλο φύλλο σφενδάμου», που απεικονίζει τη μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ.

Οι φερόμενοι ως δράστες είναι δύο αδέλφια ηλικίας 20 και 24 ετών με αραβική καταγωγή, ένας εξάδελφός τους ηλικίας 20 ετών, καθώς και ένας τέταρτος, 24 ετών, ο οποίος εργαζόταν περιστασιακά στο μουσείο ως φύλακας.

Εικάζεται ότι ο τελευταίος, έδωσε στους άλλους τρεις κατηγορούμενους τις πληροφορίες, ώστε να κινηθούν ανενόχλητοι στο εσωτερικό του μουσείου και να διαφύγουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Οι γερμανικές Αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες τεμάχισαν και έλιωσαν το γιγαντιαίο νόμισμα, για να το πουλήσουν ως καθαρό χρυσό.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις τρία άτομα μπήκαν στο κτίριο από ανοιχτό παράθυρο στο βεστιάριο του μουσείου, διέσχισαν πολλούς εκθεσιακούς χώρους μέχρι να φτάσουν στη βιτρίνα που αναζητούσαν, την οποία και θρυμμάτισαν, μετέφεραν το γιγαντιαίο νόμισμα με τροχήλατο καρότσι στο παράθυρο, από εκεί το ανέβασαν με σκάλα στις γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου και στη συνέχεια το μετέφεραν σε άγνωστη κατεύθυνση.

Έναν πρόσθετο βαθμό δυσκολίας προκαλεί το γεγονός ότι το κτίριο αποτελεί μέρος της περίφημης «Νήσου των Μουσείων» στο κέντρο της πόλης του Βερολίνου και περιβάλλεται από τα κανάλια του ποταμού Σπρέε.

Ξεκίνησε η δίκη για την κλοπή στο μουσείο Μπόντε - Πώς έκλεψαν το μεγαλύτερο νόμισμα του κόσμου Facebook Twitter

Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες μετέφεραν τη λεία τους με σχοινιά πάνω από το νερό, μέχρι να βρουν κρησφύγετο.

Την πρώτη μέρα της δίκης, την Πέμπτη, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προκάλεσε συνωστισμό στο δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι κάλυπταν τα πρόσωπά τους με περιοδικά. Δύο από αυτούς ισχυρίστηκαν ότι είναι ακόμη μαθητές, ένας άλλος ανέφερε ότι εργάζεται ως κούριερ και ο τέταρτος είπε ότι σπουδάζει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ωστόσο  και οι τέσσερις προτίμησαν να σιωπήσουν κατά την έναρξη της δίκης.

Ξεκίνησε η δίκη για την κλοπή στο μουσείο Μπόντε - Πώς έκλεψαν το μεγαλύτερο νόμισμα του κόσμου Facebook Twitter

Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους κατηγόρησαν τις διωκτικές αρχές και την εισαγγελία ότι δεν έχει καταθέσει «ούτε ένα επαρκές αποδεικτικό στοιχείο».

Και αυτό παρότι, όπως ανέφεραν, οι Αρχές έκαναν σε τριάντα περιπτώσεις έρευνα κατ' οίκον, παρακολούθησαν πενήντα τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, χρησιμοποίησαν GPS και ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς σκύλους.

Κατά την εκτίμησή τους το κατηγορητήριο βασίζεται σε εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, των οποίων η επιστημονική επάρκεια αμφισβητείται, καθώς και σε υλικό από κάμερες ασφαλείας, οι οποίες δεν προσφέρουν ευκρινή εικόνα.

Επιπλέον, υποστηρίζουν, ότι οι συνεχείς αναφορές σε δήθεν «οικογενειακή σπείρα», στην οποία ανήκουν οι κατηγορούμενοι, έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούνται ένοχοι εκ των προτέρων στα μάτια της κοινής γνώμης.

Ο εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών του Βερολίνου, Φάλκο Λίκε, έσπευσε να αντικρούσει τις αιτιάσεις της υπεράσπισης με μία οργισμένη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «πρόκειται για μία οικογένεια από τη συνοικία Νόικελν, γνωστή στην πόλη, η οποία έχει 18 νεαρά μέλη και 218 μηνύσεις για ποικίλα αδικήματα».


Οι κατηγορούμενοι είχαν κρατηθεί προσωρινά, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι. Το δικαστήριο έχει προβλέψει τουλάχιστον δώδεκα ημέρες ακροαματικής διαδικασίας και η απόφαση αναμένεται σε λίγους μήνες.

Με πληροφορίες από  Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM