Στέλεχος της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έφυγε από το κόμμα και ίδρυσε νέο κόμμα το οποίο θα έχει σαν έμβλημα ένα σύμβολο που χρησιμοποιούσαν μυστικά οι Αυστριακοί ναζί τη δεκαετία του 1930. 

 

Ο Αντρέ Πόγκενμπουργκ ήταν επικεφαλής του AfD στο κρατίδιο Σαξονία- Άνχαλτ. Παραιτήθηκε από τη θέση του στα τέλη του 2018, αφού είχε αποκαλέσει τους Τούρκους «καμηλιέρηδες» και τους μετανάστες με διπλή υπηκοότητα «μια συμμορία αστέγων την οποία δε θέλουμε πια». 

 

Στην επιστολή παραίτησης του προς την ηγεσία του κόμματος, ασκούσε κριτική πως το AfD ανησυχεί πιο πολύ από όσο θα έπρεπε για την πιθανότητα να τεθεί υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt ανέφερε πως είναι αντίθετος στην «αριστερή στροφή» του κόμματος.

 

Το AfD τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να απαλλαγεί από ακραία στοιχεία και να αποκτήσει μία πιο μετριοπαθή εικόνα και ο Πόγκενμπουργκ είπε πως δεν μπορεί να είναι πια «το σπίτι» του.  

 

Το νέο κόμμα του Πόγκενμπουργκ ονομάζεται «Αφύπνιση των Γερμανών Πατριωτών. Θα έχει ως έμβλημα ένα άνθος καλαμποκιού. Το μικρό μπλε λουλούδι χρησιμοποιούνταν ως μυστικό σύμβολο από τους Αυστριακούς Εθνικοσοσιαλιστές κατά την περίοδο απαγόρευσης του κόμματος στη χώρα τη δεκαετία του 1930. Το 1938, όταν ο Χίτλερ προσάρτησε την Αυστρία, οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία. 

 

Ο Πόγκενμπουργκ φαίνεται πως έχει καταφέρει και τουλάχιστον άλλα δύο στελέχη του AfD να τον ακολουθήσουν στο νέο κόμμα. Το νέο ακροδεξιό κόμμα σκοπεύει να κάνει το εκλογικό ντεμπούτο του στις τοπικές εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας, της Θουριγγίας και του Βρανδεμβούργου. 

 

Με πληροφορίες από Guardian