Εφετείο στις ΗΠΑ έκρινε ότι οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να αποκλείουν τους επικριτές τους από τα social media.

 

Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι μια πολιτικός από τη Βιρτζίνια παραβίασε το Σύνταγμα επειδή «μπλόκαρε» προσωρινά τις αναρτήσεις ενός προσώπου που της ασκούσε κριτική στη σελίδα της στο Facebook.

 

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την εκδίκαση μιας παρόμοιας υπόθεσης, με ενάγοντα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη Νέα Υόρκη.

 

Το 4ο Εφετείο έκρινε ομόφωνα ότι η Φίλις Ράνταλ, η πρόεδρος του κομητειακού συμβουλίου του Λόουντουν, παραβίασε την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος, που αφορά την ελευθερία του λόγου, επειδή απέκλεισε για 12 ώρες τον Μπράιαν Ντέιβισον από τον «τοίχο» της στον ιστότοπο.

 

Ο δικαστής Τζέιμς Γουίν απέρριψε το επιχείρημα της Ράνταλ ότι η σελίδα της είναι ιδιωτική, συμπεραίνοντας ότι το «διαδραστικό στοιχείο» της την καθιστά δημόσιο φόρουμ και ότι η ίδια προέβη σε παράνομες διακρίσεις.

 

Στο πρόσφατο παρελθόν, κατώτερα δικαστήρια έχουν εκδώσει αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με το αν οι σελίδες κυβερνητικών αξιωματούχων στα social media συνιστούν δημόσια φόρα ή όχι.

 

Η σημερινή απόφαση είναι η πρώτη που λαμβάνεται από Εφετείο και κατά συνέπεια μπορεί να την επικαλεστούν άλλα δικαστήρια καθώς συνιστά προηγούμενο.

 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης προσφύγει στο 2ο Εφετείο του Μανχάταν, ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Μάιο μια δικαστής, η οποία έκρινε ότι δεν επιτρέπεται να αποκλείσει τους επικριτές του από τον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Ο Τραμπ έχει περισσότερους από 57 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που τον εκπροσωπεί σ' αυτήν την υπόθεση, υποστηρίζει ότι τον χρησιμοποιεί για να μεταφέρει τις απόψεις του και όχι ως πλατφόρμα για δημόσια συζήτηση, καθώς και ότι δεν είναι υποχρεωμένος, με βάση την πρώτη τροπολογία, να λαμβάνει μηνύματα που δεν επιθυμεί.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ