ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΗΠΑ: Φαιντανύλη, πιο θανατηφόρα ακόμα και από την ηρωίνη

ΗΠΑ: Φαιντανύλη, πιο θανατηφόρα ακόμα και από την ηρωίνη Facebook Twitter
0

H φαιντανύλη είναι πλέον η ναρκωτική ουσία που ανιχνεύεται στους περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Η έρευνα, από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ σχετικά με τους θανάτους από υπερβολική δόση για το διάστημα 2011 - 2016, φέρνει στο φως περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο της φαιντανύλης στη συνεχώς επιδεινούμενη κρίση των οπιοειδών. 

Ακόμα τονίζει εμφατικά αυτό που οι ειδήμονες πάνω στη δημόσια υγεία υποστηρίζουν εδώ και χρόνια: οι περισσότεροι θάνατοι από ναρκωτικά οφείλονται σε πάνω από μια ουσία. 

Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας ανέτρεξαν σε αρχεία. Δεδομένου πως δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος γραφής των πιστοποιητικών θανάτου, το έργο ήταν τεράστιο. 

Μαζί με τους συναδέλφους ερευνητές, η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Holly Hedegaard, εξέτασε τα αρχεία, αναζητώντας ορθογραφικά λάθη στα ονόματα των ουσιών, χημικές ονομασίες, εμπορικές ονομασίες και αργκοτικές εκφράσεις που είχαν σημειώσει τα στελέχη και οι γιατροί στα πιστοποιητικά.  

Η οξυκωδόνη ήταν το πιο συνηθισμένο ναρκωτικό που βρέθηκε σε θανατηφόρες υπερβολικές δόσεις το 2011, αλλά από το 2012 έως το 2015, η ηρωίνη πήρε προβάδισμα.

Από το 2013 ωστόσο, η χρήση φαιντανύλης αυξήθηκε κατά 113% ετησίως, και το 2016 έγινε το πιο συχνά αναφερόμενο ναρκωτικά στα πιστοποιητικά θανάτου από υπερβολική δόση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι στους περισσότερους από αυτούς τους θανάτους, είχαν ανιχνευτεί περισσότερες από μια ναρκωτικές ουσίες. 

Περίπου στο 70% των θανάτων από ηρωίνη ή φαιντανύλη το 2016 και στο 74% των θανάτων από κοκαΐνη εμπλέκεται μια ακόμα ναρκωτική ουσία. 

Παραπάνω ανάλυση έδειξε πως πως στο 40% των θανάτων από υπερβολική δόση κοκαΐνης ανιχνεύτηκε και φαιντανύλη, γεγονός που βοηθάει τους ερευνητές στην ανίχνευση πιθανών περιοχών ρίσκου. 

Παράλληλα, η έρευνα του NCHS, δείχνει πως η ηρωίνη, η φαιντανύλη και η κοκαΐνη καταγράφονται σε περιπτώσεις θανάτου ακούσιας υπερβολής δόσης, ενώ συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που περιέχουν οξυκωδόνη και διφαινυδραμίνη, καταγράφονται σε περιπτώσεις αυτοκτονιών. 

Με πληροφορίες από Rolling Stone

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM