Χθες, το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε ύποπτους λογαριασμούς από το Ιράν, οι οποίοι επιδίδονταν σε μια συντονισμένη προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης και είχαν προσελκύσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς και Βρετανούς ακόλουθους.

 

Η εταιρεία διέγραψε 82 σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram που εμφανίζονταν να ανήκουν σε Αμερικανούς ή Βρετανούς και έκαναν αναρτήσεις σχετικά με «πολιτικά φορτισμένα» ζητήματα, όπως ο ρατσισμός, η αντιπολίτευση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και η μετανάστευση, ανέφερε ο επικεφαλής του Facebook για την κυβερνοασφάλεια Ναθάνιελ Γκλάιχερ.

 

Οι λογαριασμοί αυτοί είχαν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους.

 

Αν και οι λογαριασμοί προέρχονταν από το Ιράν δεν είναι ξεκάθαρο αν συνδέονται με την ιρανική κυβέρνηση, επεσήμανε το Facebook το οποίο πρόσθεσε ότι έχει μοιραστεί τις πληροφορίες αυτές με άλλες τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και με την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση.

 

Και κάπου εδώ συναντάμε τον ηθοποιό Τομ Χανκς και μια φωτογραφία που είχε γίνει viral και στην Ελλάδα- με μια μικρή τροποποίηση.

 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η εικόνα του ηθοποιού με την μπλούζα που έγραφε «Τake me to Hellas», είχε κάνει το γύρο του ελληνικού ίντερνετ και μεταδόθηκε ακόμη και από ιστοσελίδες.

 

 

 

Το πρόβλημα με τη φωτογραφία ήταν όμως πως ποτέ ο Τομ Χανκς δεν φόρεσε μπλούζα με τέτοια στάμπα ενώ η αυθεντική εικόνα προέρχεται από το 2015 και τη διάθεσή του να στηρίξει μια ομάδα ποδοσφαίρου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Fake turf or not, I'm full Bosom Buds if coach Ellis needs me. No yellow cards! Hanx

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tom Hanks (@tomhanks) στις

 

Ωστόσο φαίνεται πως η εικόνα αυτή είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως hoax ή ως μέσο προπαγάνδας και αλλού. Και σύμφωνα με το Atlantic, χρησιμοποιήθηκε και από τους λογαριασμούς ιρανικής προπαγάνδας που διέγραψε το Facebook.

 

Mια από αυτές τις σελίδες είχε 400. 000 likes και έφερε την ονομασία  "No racism no war" .

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των likes συγκεντρώθηκε όταν ο Τομ Χανκς εμφανίστηκε να φορά το σύνθημα στην γνωστή μπλούζα.

 

Φυσικά ο ηθοποιός δεν εξέφρασε ποτέ στήριξη στην σελίδα, αλλά η μπλούζα είχε φωτοσοπαριστεί και λανσαριστεί ως μια τέτοια κίνηση πετυχαίνοντας τελικά να πείσει πολλούς.

 

Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά όπως σημειώνει το Atlantic, το οποίο παραθέτει και άλλες τέτοιες απόπειρες.