Υπόθεση Κασόγκι: To Ευρωκοινοβούλιο ζητά εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία και «δείχνει» τον Διάδοχο

Υπόθεση Κασόγκι: To Ευρωκοινοβούλιο ζητά εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία και «δείχνει» τον Διάδοχο Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της οφείλουν να προετοιμασθούν «για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων», αναφέρει απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν την «επιβολή εμπάργκο όπλων» κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως θα ήταν απίθανο να διεξαχθεί η επιχείρηση δολοφονίας του Κασόγκι χωρίς να τη γνωρίζει ή να έχει τον έλεγχο της ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου πρίγκιπας Μοχάμνετ Μπιν Σαλμάν.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρακτική των «εξαφανίσεων» και των «εκτελέσεων χωρίς δίκη» που συνηθίζει το Ριαντ. 

Η απόφαση υιοθετήθηκε με 325 ψήφους υπέρ και 19 αποχές. Κανένας ευρωβουλευτής δεν ψήφισε κατά της απόφασης. 

«Ο απόλυτος έλεγχος που ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ-Σαούντ ασκεί επί των υπηρεσιών ασφαλείας καθιστά απίθανη την υπόθεση ότι μία επιχείρηση διεξήχθη ερήμην του ή εκτός του ελέγχου του», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στο κείμενο της απόφασης για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Η δολοφονία του κ. Κασόγκι εντάσσεται σε ένα κύμα καταστολής μεγάλης κλίμακας κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , των δικηγόρων, των δημοσιογράφων, των συγγραφέων και των επιφανών μπλόγκερς», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η καταστολή αυτή «εντάθηκε από τότε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχό του επί των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας», σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας «να αποκαλύψουν πού βρίσκεται το πτώμα του δημοσιογράφου» και υπενθυμίζει ότι «η συστηματική πρακτική των εξαφανίσεων και των εξωδικαστικών εκτελέσεων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Εάν η ευθύνη για την εξαφάνιση και την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι επιρριφθεί σε σαουδάραβες πράκτορες , τόσο τα πρόσωπα, όσο και οι κρατικοί θεσμοί οφείλουν να λογοδοτήσουν», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, που ζητούν την διεξαγωγή «ανεξάρτητης και αμερόληπτης διεθνούς έρευνας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ