Οι ισχυρισμοί του Σεμπάστιαν Κουρτς για συνεργασία ανάμεσα σε διασώστες ανθρώπων που κινδυνεύουν στην θάλασσα και διακινητές προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο έχουν επισύρει έντονη κριτική από διάφορες πλευρές.

 

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατονόμασε συγκεκριμένα το πλοίο Aquarius 2, το οποίο χρησιμοποιείται από τους Γιατρούς χωρίς σύνορα και από την οργάνωση SOS Mediterranee.

 

Για κατηγορίες που κατά κανέναν τρόπο δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά στοιχεία και παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη την πραγματική κατάσταση στην Μεσόγειο, επικρίνει τον καγκελάριο σε ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα».

 

«Είναι εύκολο να προσάπτει κανείς σε άλλους την ευθύνη για να αποσπάσει την προσοχή από την δική του αποτυχία, όπως επίσης είναι αισχρό να θέλει να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο φτηνούς λαϊκίστικους βαθμούς», καταγγέλλει ο μέχρι πρότινος, επί δεκαετίες, πρόεδρος της Αυστριακής Διακονίας, Μίχαελ Καλούπκα.

 

Οι ισχυρισμοί του καγκελάριου καταδικάζονται από το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο ζητά να υπάρχει περισσότερη αντικειμενικότητα στην όλη συζήτηση.

 

Το δεύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ, ασκώντας κριτική στην συνέντευξη του Σεμπάστιαν Κουρτς, κατηγορεί τον καγκελάριο για διπλοπροσωπία, καθώς, όπως επισημαίνει, «από την μία πλευρά διηγείται συνεχώς την ιστορία του νέου ύφους στην πολιτική και από την άλλη πλευρά δίνει συνεντεύξεις, στις οποίες κάνει κυρίως ένα και το αυτό, να υποδαυλίζει το παιχνίδι με τον φόβο των ανθρώπων και να προωθεί με τον τρόπο αυτό όλο και περισσότερο τον διχασμό στην κοινωνία».

 

Στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατήγγειλε ότι «μερικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπονομεύουν τον σαφή στόχο των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Και αυτό το κάνουν όχι μόνον με τον στόχο να σώσουν ζωές, αλλά μαζί με τους διακινητές να φέρουν ανθρώπους στην Ευρώπη».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ