Η Ουάσινγκτον εξετάζει τη μεταφορά τζιχαντιστών «υψηλής αξίας» στο Γκουαντάναμο

Η Ουάσινγκτον εξετάζει τη μεταφορά τζιχαντιστών «υψηλής αξίας» στο Γκουαντάναμο Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το σχέδιο να στείλει κρατούμενα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συμπεριλαμβανομένων δύο Βρετανών τζιχαντιστών του πυρήνα που ήταν γνωστός ως «Beatles», στο Γκουαντάναμο, ανέφερε την Πέμπτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η φυλακή, στην αμερικανική στρατιωτική βάση στον θύλακα που διατηρούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της Κούβας, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την επ' αόριστον κράτηση ορισμένων ξένων μαχητών «υψηλής αξίας» που αιχμαλωτίστηκαν στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι κρατούμενοι μικρότερου διαμετρήματος που οι χώρες προέλευσής τους δεν θέλουν να παραλάβουν, θα μεταχθούν σε μια φυλακή στο Ιράκ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, που επικαλέστηκε Αμερικανούς και ξένους διπλωμάτες, χωρίς να τους κατονομάσει.

Σύμφωνα με το NBC, οι Αλεξάντα Έιμον Κότι και Ελ Σάφι ελ Σέιχ - οι δύο επιζώντες ενός πυρήνα τεσσάρων ανδρών που είχε απαγάγει ξένους δημοσιογράφους, βασανίσει και αποκεφαλίσει ορισμένους ομήρους - ενδέχεται να είναι ανάμεσα στους τζιχαντιστές που θα μεταχθούν στο Γκουαντάναμο.

Στην τετράδα αυτή είχε δοθεί το παρατσούκλι Μπιτλς από ομήρους, εξαιτίας της αγγλικής προφοράς τους.

Οι μεταγωγές αυτές, εάν πράγματι γίνουν, θα σημάνουν μια καμπή στην αμερικανική πολιτική. Στο κέντρο κράτησης, όπου βρίσκονταν στο απόγειό του 780 κρατούμενοι, δεν έχει μεταχθεί κανείς από το 2008.

Απομένουν το τρέχον διάστημα πάνω από 40 κρατούμενοι, ανάμεσά τους διάφορα σημαντικά στελέχη της Αλ Κάιντα, που κατηγορούνται ιδίως ότι συμμετείχαν στην προετοιμασία των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Η πλοίαρχος Σάρα Χίγκινς, μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, διαβεβαίωσε πάντως ότι «κανένας σε αυτό το στάδιο» δεν έχει αποφασιστεί «να μεταχθεί στο Γκουαντάναμο».

«Το Κέντρο κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο είναι μια επιλογή που διαθέτουμε για την μακροπρόθεσμη κράτηση εχθρικών μαχητών», συμπλήρωσε. «Ανάμεσα στις άλλες επιλογές είναι η μεταγωγή τους σε (φυλακές) εταίρων μας στο εξωτερικό και η άσκηση διώξεων σε βάρος τους από τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ», εξήγησε.

Ο αμερικανικός στρατός επαναπάτρισε πρόσφατα δύο Αμερικανούς πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν στη Συρία· οι φάκελοί τους παραπέμφθηκαν στα ποινικά δικαστήριο, ενώπιον των οποίων αναμένεται να δικαστούν για υποστήριξη στο ΙΚ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM