H Σαουδική Αραβία αναχαίτισε άλλον έναν βαλλιστικό πύραυλο από την Υεμένη

H Σαουδική Αραβία αναχαίτισε άλλον έναν βαλλιστικό πύραυλο από την Υεμένη Facebook Twitter
EPA
0

Η αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε την Κυριακή έναν βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης, γνωστοποίησε η στρατιωτική συμμαχία της οποίας ηγείται το Ριάντ.

Συντρίμμια του πυραύλου κατέπεσαν σε συνοικίες της πόλης Τζάζαν, στο νότιο τμήμα του σουνιτικού βασιλείου, χωρίς να υπάρξουν θύματα, διευκρίνισε η συμμαχία σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η εκτόξευση του πυραύλου σημειώθηκε την επομένη του θανάτου τριών αμάχων στην ίδια πόλη, τη Τζάζαν, από ένα «βλήμα» των σιιτών ανταρτών Χούθι. Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον τύπο του.

Στα τέλη Μαΐου, πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι αναχαιτίστηκαν πάνω από τις πόλεις Νατζράν (νότια) και Τζάζαν, σύμφωνα με τη συμμαχία.

Τους τελευταίους μήνες οι εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούθι έχουν πολλαπλασιαστεί.

Σε μια ένδειξη ότι το Ριάντ παίρνει σοβαρά την απειλή, το βασίλειο δοκίμασε τον τελευταίο μήνα ένα νέο σύστημα συναγερμού και ειδοποίησης του πληθυσμού στην πρωτεύουσα Ριάντ και στην πλούσια σε πετρέλαιο Ανατολική Επαρχία.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή, ότι προμηθεύει με πυραύλους τους υεμενίτες αντάρτες. Το Ιράν αναγνωρίζει ότι υποστηρίζει πολιτικά τους αντάρτες, αλλά αρνείται ότι τους παρέχει οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη.

Επί του πεδίου, κυβερνητικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από τη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ προελαύνουν προς το λιμάνι της πόλης Χοντάιντα (δυτικά), που ελέγχουν οι Χούθι.

Το λιμάνι αυτό είναι η πύλη εισόδου του μεγαλύτερου μέρους των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό την Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά ανησυχητική.

Πάνω από 2.200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα και σε ορισμένες περιοχές ο πληθυσμός είναι στα πρόθυρα του λιμού.

Από τον Μάρτιο του 2015 ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους και έχει τραυματίσει άλλους 55.000 και πλέον, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Κλιμακώθηκαν οι μάχες γύρω από τη Χοντάιντα το Σαββατοκύριακο

Οι μάχες ανάμεσα σε στρατεύματα που υποστηρίζει η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν, κλιμακώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να προσπαθούν να επιτύχουν μέσω διαπραγματεύσεων την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την αποφυγή του κινδύνου να υπάρξει έφοδος στην πόλη ή μια επαπειλούμενη παρατεταμένη πολιορκία της.

Μια τέτοια έφοδος ή μια πολιορκία στο δυτικό τμήμα της πόλης, έναν στόχο στρατηγικής σημασίας, ενδέχεται να στοιχίσει ακόμη και 250.000 ζωές, έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ.

Το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η πύλη μέσω της οποίας διέρχονται τα εφόδια και η βοήθεια που κρίνουν αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν οκτώ εκατομμύρια Υεμενίτες.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν την Παρασκευή και το Σάββατο στην αλ Ντουράιμι, μια αγροτική περιοχή όπου κυβερνητικά στρατεύματα, που διευθύνουν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν φθάσει σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Χοντάιντα, αλλά και στην Μπάιτ αλ Φακίχ, 35 χλμ. από την πόλη, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό.

Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία έβαλλαν επανειλημμένα εναντίον θέσεων των Χούθι, κατά τις ίδιες πηγές.

Ένας εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση, δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters του ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς διεξάγει συνομιλίες με τους Χούθι σε μια προσπάθεια να τους πείσει να παραδώσουν τον έλεγχο του λιμανιού στον οργανισμό, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Ένα ευρύτερο ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει ότι οι Χούθι θα παραδώσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους τους με αντάλλαγμα τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ και τη σύναψη συμφωνίας για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Υεμένη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές και ένα προσχέδιο του κειμένου.

Όλες οι προσπάθειες του ΟΗΕ μέχρι σήμερα για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη απέτυχαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετέχει στην πρώτη του επίσημη εκδήλωση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ως μονάρχης, αποτίοντας φόρο τιμής στα μέλη της ένοπλης δύναμης που υπέστησαν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
LIFO NEWSROOM
Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Διεθνή / Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Η ιστορία της παγιδευμένης κοινότητας Αφγανών προσφύγων στη βάση Camp As Sayliyah στο Κατάρ αποτυπώνει τις επιπτώσεις της αμερικανικής παρέμβασης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
LIFO NEWSROOM
Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Διεθνή / Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας: Ο Σερ Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Άγκυρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας 40 Eurofighter Typhoon
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Διεθνή / Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις με τη διάσωση 20 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή του Χαβιέρ Μιλέι - Οργή στις αγροτικές πολιτείες, διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους
LIFO NEWSROOM
Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που διέπλευσε τον ωκεανό

Διεθνή / Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που περιέπλευσε τον ωκεανό

Μια μοναδική χειροποίητη σανίδα του σερφ, που χάθηκε το 2024 στην Τασμανία, διασχίζει 2.400 χλμ. μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη της χάρη στην τύχη, στη θάλασσα και στη δύναμη των social media
LIFO NEWSROOM