Οι επιζώντες της σφαγής του Ορλάντο μήνυσαν την αστυνομία επειδή δεν τους προστάτευσε εγκαίρως

Οι επιζώντες της σφαγής του Ορλάντο μήνυσαν την αστυνομία επειδή δεν τους προστάτευσε εγκαίρως Facebook Twitter
EPA
0

Οι επιζώντες του μακελειού που σημειώθηκε πριν από δυο χρόνια σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, στη Φλόριντα, προσέφυγαν εναντίον των δημοτικών αρχών της πόλης και 30 αστυνομικών.

Όπως υποστηρίζουν, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους κατά της διάρκεια της πολύωρης ομηρίας τους από τον ένοπλο δράστη.


Η αγωγή αυτή κατατέθηκε δύο χρόνια μετά τη δεύτερη πιο πολύνεκρη επίθεση από έναν και μόνο δράστη που έχει σημειωθεί στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι ενάγοντες είναι 26 επιζώντες του μακελειού και οι συγγενείς έξι θυμάτων. Ζητούν αδιευκρίνιστο ποσό ως αποζημίωση, ισχυριζόμενοι ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους κατά την επίθεση που σημειώθηκε στο νάιτκλαμπ Pulse τον Ιούνιο του 2016, όταν ένας ένοπλος που δήλωνε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας συνολικά 49 ανθρώπους.

Μεταξύ των εναγόμενων είναι και ο Άνταμ Γκράλερ, ένας αστυνομικός από το Ορλάντο ο οποίος εργαζόταν ως σεκιούριτι στο νάιτκλαμπ τη νύχτα της επίθεσης.

Οι αστυνομικοί που ανταποκρίθηκαν πρώτοι στις τηλεφωνικές κλήσεις μπήκαν στο κλαμπ λίγα λεπτά μετά τις 2 το πρωί και έσωσαν μερικούς θαμώνες. Στη συνέχεια, όταν ο ένοπλος κλείστηκε στην τουαλέτα, αποσύρθηκαν και αυτοί, γεγονός που οδήγησε σε μια πολύωρη κατάσταση ομηρείας.

Η επίθεση έληξε όταν οι αστυνομικοί γκρέμισαν τον τοίχο της τουαλέτας όπου κρυβόταν ο δράστης, τον πυρόβόλησαν και τον σκότωσαν.


“Μας άξιζε να μας σώσουν νωρίτερα οι αστυνομικοί που έλαβαν την απόφαση να περιμένουν‘, είπε ο Κίνον Κάρτερ, ένας από τους ενάγοντες ο οποίος τραυματίστηκε στην επίθεση και σήμερα είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.


Σε περιπτώσεις τέτοιων επιθέσεων οι αστυνομικοί συνηθίζουν να ακολουθούν μια συγκεκριμένη τακτική: συγκεντρώνονται έξω από τον χώρο όπου έχει αναφερθεί η παρουσία ενόπλου και προχωρούν μέσα όταν κρίνουν ότι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να δεχτούν πυροβολισμούς οι ίδιοι ή άλλοι πολίτες.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να αμφισβητεί κανείς στα δικαστήρια αυτή τη στρατηγική, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, εξήγησε ο Νόρμαν Σίγκελ, πρώην διευθυντής της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM