«Task force» συγκρότησαν οι ΗΠΑ μετά τα περίεργα προβλήματα υγείας διπλωματών σε Κούβα και Κίνα

«Task force» συγκρότησαν οι ΗΠΑ μετά τα περίεργα προβλήματα υγείας διπλωματών σε Κούβα και Κίνα Facebook Twitter
0

Τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας εργασίας (task force) ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μετά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν πρόσφατα Αμερικανοί διπλωμάτες σε Κούβα και Κίνα. 

Στην ομάδα θα συμμετέχουν αρκετοί υπουργοί και θα έχει στόχο να συντονίζει την απάντηση στα «περιστατικά με την υγεία Αμερικανών διπλωματών» στην Κούβα και πιο πρόσφατα στην Κίνα.

Ο Μάικ Πομπέο επισήμανε τις μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των περιστατικών στην Κίνα με τις μυστηριώδεις «στοχευμένες επιθέσεις», στα τέλη του 2016 και το καλοκαίρι του 2017, εναντίον 24 Αμερικανών διπλωματών στην Αβάνα, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν επιθέσεις «με ηχητικά κύματα», ακόμα και αν δεν αποκαλύφθηκε η αιτία τους, ούτε οι πιθανοί αυτουργοί.

Μπροστά στο μυστήριο, αυτή η ειδική ομάδα δράσης, που συστάθηκε την 23η Μαΐου, πρέπει να εργαστεί με στόχο να «ταυτοποιήσει και να παράσχει φροντίδα στο προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών (των Αμερικανών υπαλλήλων) που επίσης επηρεάστηκαν, να ερευνήσει και να περιορίσει τους κινδύνους» και να συντονίσει τις διπλωματικές προσπάθειες, όπως εξήγησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών σε ένα δελτίο Τύπου.

Στην ομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας, Εμπορίου, Άμυνας και Ενέργειας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθυμίζει ότι οι διπλωμάτες διαγνώστηκαν με συμπτώματα «τα οποία μοιάζουν σε εκείνα που διαπιστώνονται έπειτα από μια διάσειση ή έναν ελαφρύ εγκεφαλικό τραυματισμό».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κεφαλαλγίες, ίλιγγοι, εμβοές, γνωστικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, απώλεια ακοής, όπως και περιπτώσεις αϋπνίας και εξάντλησης, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ