Νέες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Νέες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία Facebook Twitter
Ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έχει παγώσει την διαδικασία συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος για να δώσει μία ευκαιρία στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την Λέγκα. (EPA/GIUSEPPE LAMI)
0

Νέες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την Λέγκα υπό το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που θα είναι ικανή να κυβερνήσει την χώρα.

Ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την κατάθεση της πρώτης εντολής από τον υποψήφιο πρωθυπουργό του συνασπισμού Πέντε Αστέρων - Λέγκας, έχει παγώσει την διαδικασία συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος για να δώσει μία ευκαιρία στις διαβουλεύσεις των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, πρότεινε μία συμβιβαστική λύση: την διατήρηση του Πάολο Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στην θέση του υπουργού Οικονομικών, λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ιταλίας απέρριψε την πρόταση του συνασπισμού και τον διορισμό στην νευραλγική αυτή θέση άλλης προσωπικότητας του «ίδιου βεληνεκούς».

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ματαρέλα «μελετά με προσοχή» την πρόταση του συνασπισμού.

Ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε χθες κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Τοσκάνη και την Λιγουρία ότι «δεν θα πουλήσει την αξιοπρέπεια του για δέκα υπουργούς», αλλά πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για νέες διαβουλεύσεις, αλλά μόνο με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ήδη υπογράψει και το κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε τον βράδυ της Κυριακής, με την προσθήκη ίσως ορισμένων προσώπων από τους Αδελφούς της Ιταλίας, του μικρού εταίρου της Λέγκας.

Ωστόσο, ματαίωσε την σημερινή του περιοδεία στην Λομβαρδία για να επιστρέψει στην Ρώμη.

Αν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται στην θέση του, εντός των προσεχών δύο ημερών υπάρχουν δύο ραντεβού που αυξάνουν την πίεση: η Ιταλία έχει ανάγκη από την παρουσία ενός πρωθυπουργού στην στρατιωτική παρέλαση του Σαββάτου για την εθνική εορτή και για την σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά.

Παρά το κλίμα ακραίας αβεβαιότητας που κυριαρχεί από την στιγμή που ο Κάρλο Κοταρέλι δεν παρουσίασε την λίστα των υπουργών του το βράδυ της Τρίτης, οι αγορές επιβεβαιώνουν σήμερα την ανάκαμψή τους που εμφανίσθηκε ήδη από την χθεσινή ημέρα.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου βρισκόταν στο +1% πριν από λίγη ώρα, έχοντας κλείσει στο +2% χθες, ενώ το spread, μετά την εκτόξευσή του τις τελευταίες δέκα ημέρες πέραν του ορίου των 300 μονάδων βάσης , επανήλθε σήμερα στις 230 μονάδες.

Ωστόσο, οι Ιταλοί εμφανίζονται λιγότερο καθησυχασμένοι: σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες από το Ινστιτούτο Demopolis, το 54% των ερωτηθέντων εμφανίζονται «ανήσυχοι» για την πολιτική κατάσταση, το 30% «οργισμένοι», το 11% «απογοητευμένοι» και μόνον το 5% «ήσυχοι».

Σχέδιο Β

«Η κατάσταση είναι σουρεαλιστική. Κάθε μέρα εδώ και 88 ημέρες ξυπνάμε και γινόμαστε μάρτυρες στις πιρουέτες και στις στροφές 180 μοιρών για τις οποίες όλοι πληρώνουμε το τίμημα, όχι μόνο τον οικονομικό τίμημα, αλλά και σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη», γράφει στο κύριο άρθρο της εφημερίδας La Pepubblica ο διευθυντής της Μάριο Καλαμπρέζι.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Λούπο Ρατάτζι, επιχειρηματίας μέλος της οικογενείας Ανιέλι, ιδιοκτήτριας της Fiat, αγόρασε μία ολόκληρη σελίδα για να δημοσιεύσει το «Σχεδίου Β» που υποστηρίζει ο Πάολο Σαβόνα για την έξοδο από το ευρώ.

«Είπατε στους ψηφοφόρους σας, κυρίως σε αυτούς που ζουν από τους μισθούς και τις συντάξεις τους, ότι το περίφημο "Σχέδιο Β" περιλαμβάνει πτώση της αγοραστικής δύναμης τα επόμενα δύο χρόνια, ωφελώντας μόνο τους πλούσιους που είναι ικανοί να επενδύσουν στο εξωτερικό;», είναι το ερώτημα που θέτει στην πληρωμένη του καταχώρηση.

Σε περίπτωση νέας αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης Λέγκας - 5 Αστέρων, η ομάδα Κοταρέλι είναι έτοιμη, αλλά κανένα μεγάλο κόμμα δεν είναι έτοιμο να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή, ο ιταλικός Τύπος δημοσιεύει πληθώρα ημερομηνιών για τις νέες εκλογές, 29 Ιουλίου (για πιο γρήγορα), ή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, με κίνδυνο να μην έχει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ευκαιρία να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2019;

Προς το παρόν, φαίνεται ότι μόνον η Λέγκα επιθυμεί διακαώς στην επιστροφή στις κάλπες: αφού κατέγραψε ένα 17% τον Μάρτιο, η ακροδεξιά, λαϊκιστική παράταξη του Σαλβίνι εξασφαλίζει το 23% της πρόθεσης ψήφου στις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις εμφανίζονται σταθερές ή σε πτώση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM