Γερμανικό δικαστήριο απαγόρευσε σε δασκάλα να φορά την ισλαμική μαντίλα όταν διδάσκει

Γερμανικό δικαστήριο απαγόρευσε σε δασκάλα να φορά την ισλαμική μαντίλα όταν διδάσκει Facebook Twitter
Πριν από τρία χρόνια το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ανέτρεψε την καθολική απαγόρευση που ίσχυε σε όλη τη χώρα, εκτιμώντας ότι είναι αντισυνταγματική και αντίκειται στην ανεξιθρησκία. Τότε είχε αποφασίσει ότι η απαγόρευση μπορεί να ισχύσει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις «επαρκούς, συγκεκριμένου κινδύνου». (EPA/KERIM OKTEN)
3

Δασκάλα σε δημοτικό της Γερμανίας δεν μπορεί να φορά τη μαντίλα της μέσα στην τάξη, αποφάσισε δικαστήριο του Βερολίνου χθες Τετάρτη, τονίζοντας ότι η πολιτική ουδετερότητας δεν επιτρέπει στους δημόσιους λειτουργούς να φορούν ρούχα που δηλώνουν το θρήσκευμά τους.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο νόμος περί ουδετερότητας που ισχύει στο κρατίδιο του Βερολίνου και αφορά τους εκπαιδευτικούς, τους αστυνομικούς και τους δικαστικούς λειτουργούς είναι συνταγματικός.

«Τα παιδιά του δημοτικού δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από θρησκευτικά σύμβολα», δήλωσε ο Μάρτιν Ντρέσλερ, εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Τα 16 κρατίδια της Γερμανίας έχουν διαφορετική νομοθεσία σχετικά με τη μαντίλα στα σχολεία.

Πριν από τρία χρόνια το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ανέτρεψε την καθολική απαγόρευση που ίσχυε σε όλη τη χώρα, εκτιμώντας ότι είναι αντισυνταγματική και αντίκειται στην ανεξιθρησκία. Τότε είχε αποφασίσει ότι η απαγόρευση μπορεί να ισχύσει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις «επαρκούς, συγκεκριμένου κινδύνου».

Η δασκάλα εργάστηκε σε δημοτικό σχολείο του Βερολίνου μόνο για μία ημέρα, προτού πάρει μετάθεση σε ένα κολέγιο όπου της επιτρεπόταν να φορά τη μαντίλα.

Το θέμα της μαντίλας έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλά κρατίδια της Γερμανίας.

Πρόσφατα η αστυνομία εκλήθη να επέμβει όταν η διευθύντρια ενός δημοτικού σχολείου της Έσσης προκάλεσε αντιδράσεις μετά την επιστολή που έστειλε στους γονείς των μαθητών, στην οποία ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται να φορούν στην τάξη μαντίλες ή να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Στη Βρέμη, στη βορειοδυτική Γερμανία, οι εκπαιδευτικοί επιτρέπεται να φορούν μαντίλα, ενώ στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία το θέμα αποφασίζεται για κάθε υπόθεση χωριστά, αν και προτείνεται να απαγορευθεί η μαντίλα στα κορίτσια κάτω των 14 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια