Δεκάδες απελάσεις Ρώσων διπλωματών προανήγγειλαν σήμερα ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία σε ακόμα μία συντονισμένη κίνηση στήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην υπόθεση Σκριπάλ. 

 

Οι ΗΠΑ θα απελάσουν 60 διπλωμάτες για την υπόθεση, κλείνοντας εντελώς το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ, σύμφωνα με Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

 

Κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε  στο Γαλλικό πρακτορείο πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας και ακόμη 12 της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ, έχουν στη διάθεσή τους μόλις επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

 

Σχεδόν ταυτόχρονη ήταν και η ανακοίνωση της Γερμανίας για τη δρομολογημένη απέλαση 4 διπλωματών, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την πρώτη επιβεβαιωμένη επίθεση με χημικά όπλα σε ευρωπαϊκό έδαφος, από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η Γαλλία προανήγγειλε και αυτή την απέλαση τεσσάρων διπλωματών εξαιτίας της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας, στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, στις 4 Μαρτίου. 

 

Έκτοτε πατέρας και κόρη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και εκφράζονται φόβοι για την πνευματική τους διαύγεια μετά τη δηλητηρίαση. 

 

Η Μεγάλη Βρετανία κατηγορεί πλέον ανοικτά τη Ρωσία για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα καθώς και για την συστηματική παρασκευή και διατήρηση χημικών όπλων. 

 

Για τον λόγο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απειλεί να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών βρετανικό έδαφος. 

 

Το Κρεμλίνο, που αρνείται όλες τις κατηγορίες, απάντησε σχεδόν αμέσως στις βρετανικές κυρώσεις απελαύνοντας 23 Βρετανούς διπλωμάτες από το ρωσικό έδαφος. 

 

Με πληροφορίες από AP, Reuters και Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr