Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία για την υπόθεση Σκριπάλ

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία για την υπόθεση Σκριπάλ Facebook Twitter
0

Δεκάδες απελάσεις Ρώσων διπλωματών προανήγγειλαν σήμερα ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία σε ακόμα μία συντονισμένη κίνηση στήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην υπόθεση Σκριπάλ. 

Οι ΗΠΑ θα απελάσουν 60 διπλωμάτες για την υπόθεση, κλείνοντας εντελώς το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ, σύμφωνα με Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε  στο Γαλλικό πρακτορείο πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας και ακόμη 12 της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ, έχουν στη διάθεσή τους μόλις επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σχεδόν ταυτόχρονη ήταν και η ανακοίνωση της Γερμανίας για τη δρομολογημένη απέλαση 4 διπλωματών, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την πρώτη επιβεβαιωμένη επίθεση με χημικά όπλα σε ευρωπαϊκό έδαφος, από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γαλλία προανήγγειλε και αυτή την απέλαση τεσσάρων διπλωματών εξαιτίας της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας, στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, στις 4 Μαρτίου. 

Έκτοτε πατέρας και κόρη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και εκφράζονται φόβοι για την πνευματική τους διαύγεια μετά τη δηλητηρίαση. 

Η Μεγάλη Βρετανία κατηγορεί πλέον ανοικτά τη Ρωσία για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα καθώς και για την συστηματική παρασκευή και διατήρηση χημικών όπλων. 

Για τον λόγο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απειλεί να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών βρετανικό έδαφος. 

Το Κρεμλίνο, που αρνείται όλες τις κατηγορίες, απάντησε σχεδόν αμέσως στις βρετανικές κυρώσεις απελαύνοντας 23 Βρετανούς διπλωμάτες από το ρωσικό έδαφος. 

Με πληροφορίες από AP, Reuters και Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM