Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι εντόπισαν την πρώτη προϊστορική πόλη της Ευρώπης

Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι εντόπισαν την πρώτη προϊστορική πόλη της Ευρώπης Facebook Twitter
4

Μία προϊστορική πόλη, η οποία ανακαλύφτηκε στην ανατολική Βουλγαρία πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος αστικός οικισμός της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Associated Press, ο βούλγαρος αρχαιολόγος και καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της χώρας, Vasil Nikolov, υποστηρίζει ότι οι πέτρινοι τοίχοι (3 μέτρα ύψος, 2 μέτρα πάχος),  που εντοπίστηκαν κοντά στην πόλη Provadia, χρονολογούνται μεταξύ 4.700 και 4.200 π.Χ. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τα πρώτα οχυρά στην προϊστορική Ευρώπη.

«Ξεκινήσαμε την ανασκαφή το 2005, αλλά μόνο σ' αυτήν την αρχαιολογική περίοδο συγκεντρώσαμε αρκετά ευρήματα για να αποδείξουμε τον ισχυρισμό αυτό», είπε ο καθηγητής.

Η ομάδα έχει μέχρι στιγμής φέρει στο φως δύο διώροφα σπίτια με διάμετρο 100 μέτρων, τα οποία πλαισιώνονται από ένα τείχος.

Οι ανασκαφές εντόπισαν ακόμη, μία σειρά από λάκκους, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για ιεροτελεστίες, αλλά αποτελούσαν και  μέρος μιας πύλης. Η ανάλυση άνθρακα έδειξε ότι τα ευρήματά αυτά χρονολογούνται στη Χαλκολιθική εποχή μεταξύ 4.700 και 4.200 π.Χ., μία χιλιετία πριν την έναρξη του ελληνικού πολιτισμού.

«Νέα δείγματα των ανασκαφών έχουν σταλεί στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, για περαιτέρω εξέταση», συμπλήρωσε ο Nikolov.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αννα Γουίντουρ ξαναπαίρνει το Devil Wears Prada στα χέρια της

Διεθνή / Για σένανε μπορώ τη Vogue να προδώσω: όταν η Άννα Γουίντουρ συνάντησε ξανά τη Μιράντα Πρίστλι

Η Vogue ενώνει στο εξώφυλλο του Μαΐου της Vogue την Άννα Γουίντουρ και τη Μέριλ Στριπ, λίγο πριν από το The Devil Wears Prada 2 και το Met Gala, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον μύθο που συνοδεύει την ταινία εδώ και είκοσι χρόνια.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν υπάρχει η "πρώτη" προϊστορική πόλη στην Ευρώπη.Και μόνο ο τίτλος του άρθρου δείχνει πως δυστυχώς ο συντάκτης δεν έχει καμία επαφή με τις επιστήμες που αφορά το εν λόγω άρθρο.Και συν τοις άλλοις, ο Ελληνικός πολιτισμός δεν ξεκίνησε μια χιλιετία μετά το 4700-4200 π.χ αλλά αργότερα. Πολιτισμοί βέβαια, εν Ελλάδι και γενικά στην Ευρώπη, (ΚΑΙ οικισμοί) υπάρχουν πολύ πριν το 4700.Ο εν λόγω οικισμός είναι απλά ένας νέος, προφανώς πολύ ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. και κάτι τελευταίο: ο κλασσικός αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός παρά παγκοσμίως αναγνωρισμένο μεγαλείο του και την λάμψη του, δεν χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους του πλανήτη. Ο κάθε πολιτισμός αποτελεί ο ίδιος σημείο αυτοαναφοράς.
κατά μια νεώτερη άποψη, πρόκειται για καταφύγιο νεομεταναστών από την ευρύτερη Ελληνική επικράτεια μετά το μνημόνιο 154, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν νέους φόρους.