Τεράστιες αποικίες πιγκουίνων ανακαλύφθηκαν κοντά στην χερσόνησο της Ανταρκτικής όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φιλοξενούν πάνω από 1,5 εκατ. πουλιά.

 

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό το εύρημα δείχνει ότι η περιοχή αποτελεί για τα άγρια πλάσματα ένα ζωτικό καταφύγιο από την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και θα πρέπει να προστατευθεί.

 

Οι τεράστιοι αριθμοί πιγκουίνων Adélie βρέθηκαν στα νησιά Danger στη Θάλασσα Weddell, στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.

 

Είναι ένα μέρος εξαιρετικά απομακρυσμένο και δύσβατο και σπάνια το επισκέπτονται ακόμη και οι μελετητές.

 

Αλλά οι επιστήμονες εντόπισαν κάτι ενδιαφέρον όταν εξέταζαν δορυφορικές εικόνες και αποφάσισαν να διοργανώσουν μια ερευνητική αποστολή. Τελικά επέστρεψαν έχοντας αποκαλύψει 751.527 ζεύγη πιγκουίνων.

 

«Αυτή ήταν μια απίστευτη εμπειρία - η εύρεση και καταμέτρηση τόσων πιγκουίνων» δήλωσε ο Tom Hart, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέρος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας.

 

Το μέγεθος αυτών των αποικιών τις καθιστά εξαιρετικά σημαντικές και υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη και διευρυμένη προστασία της περιοχής η οποία χαρακτηρίζεται ως Weddell Sea Marine Protected Area (MPA)

 

Ο Rod Downie του WWF, δήλωσε: «Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη μας δείχνει πόσα περισσότερα υπάρχουν ακόμα να μάθουμε για αυτό το εκπληκτικό είδος.

 

Ωστόσο, ενισχύει επίσης το επείγον της προστασίας των υδάτων της Ανταρκτικής από τις απειλές  της υπεραλίευσης και της κλιματικής αλλαγής».

 

Η προτεινόμενη για προστασία περιοχή είναι τεράστια, σχεδόν πέντε φορές το μέγεθος της Γερμανίας, και σε αυτήν θα απαγορεύεται η αλιεία με στόχο την προστασία ειδών όπως οι όρκες, οι γαλάζιες φάλαινες οι θαλάσσιοι λέοντες και οι και πιγκουίνοι.

 

Το MPA έχει ήδη την υποστήριξη αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, και θα πάει πριν από μια διάσκεψη των εθνών της Ανταρκτικής τον Οκτώβριο.