UNICEF: Σχεδόν 340.000 παιδιά Ροχίνγκια ζουν σε άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς του Μπανγκλαντές

UNICEF: Σχεδόν 340.000 παιδιά Ροχίνγκια ζουν σε άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς του Μπανγκλαντές Facebook Twitter
EPA/ABIR ABDULLAH
0

Σχεδόν 340.000 παιδιά Ροχίνγκια ζουν σε άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές, όπου αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τροφή, καθαρό νερό και υγειονομική περίθαλψη, επισήμανε σήμερα η UNICEF.


Έως και 12.000 παιδιά φτάνουν καθημερινά στους καταυλισμούς για να γλιτώσουν από τη βία και την πείνα στη Μιανμάρ, συχνά τραυματισμένα ψυχικά από τις ωμότητες που είδαν, αναφέρει η έκθεση «Outcast and desperate».


Συνολικά σχεδόν 600.000 Ροχίνγκια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ από τις 25 Αυγούστου, όταν ο στρατός της χώρας ξεκίνησε μια εκστρατεία «εθνοκάθαρσης», όπως καταγγέλλει ο ΟΗΕ, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων από Ροχίνγκια αντάρτες.


«Δεν θα είναι βραχυπρόθεσμο, δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα», δήλωσε ο Σάιμον Ίνγκραμ, συντάκτης της έκθεσης και αξιωματούχος της UNICEF στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οπότε είναι κρίσιμης σημασίας να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα και να προστατευθούν τα παιδιά και επίσης τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στο Μπανγκλαντές να καταγραφούν εκεί».


Οι περισσότεροι Ροχίνγκια είναι απάτριδες στη Μιανμάρ και πολλοί έχουν φύγει από τη χώρα χωρίς χαρτιά, επεσήμανε ο Ίνγκραμ, προσθέτοντας ότι τα νεογέννητα στο Μπανγκλαντές «χωρίς ταυτότητα δεν έχουν καμία πιθανότητα να ενσωματωθούν στην κοινωνία αποτελεσματικά».


Το ασφαλές πόσιμο νερό και οι τουαλέτες «είναι σε απελπιστική έλλειψη» στους χαώδεις, γεμάτους καταυλισμούς, τόνισε ο Ίνγκραμ αφού πέρασε δύο εβδομάδες στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές. «Κατά μία έννοια δεν αποτελεί έκπληξη που πραγματικά θεωρούν αυτό το μέρος κόλαση επί γης», εξήγησε.

Ένα στα πέντε παιδιά των Ροχίνγκια κάτω των πέντε ετών εκτιμάται ότι υποφέρει από οξύ υποσιτισμό και έχει ανάγκη ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τον ίδιο. «Υπάρχει ένας πάρα πολύ σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες που σχετίζονται με το νερό: διάρροια και πολύ πιθανόν χολέρα πιο μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε ο αξιωματούχος της UNICEF.

Η UNICEF προσφέρει καθαρό νερό και τουαλέτες και έχει βοηθήσει στον εμβολιασμό των παιδιών για την ιλαρά και τη χολέρα, ασθένειες που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες, σημείωσε ο Ίνγκραμ.


Η υπηρεσία του ΟΗΕ ζητεί 76 εκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά 434 εκατομμύρια για τα οποία έχει κάνει έκκληση ο οργανισμός για ένα διάστημα έξι μηνών, όμως έχει λάβει μόλις το 7% του ποσού αυτού. 

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση στην Πολιτεία Ραχίν, όπου ένας άγνωστος αριθμός Ροχίνγκια παραμένει εγκλωβισμένος σε απελπιστική κατάσταση. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για προστασία όλων των παιδιών στην Πολιτεία Ραχίν (...) Οι ωμότητες εναντίον των παιδιών και των αμάχων πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε ο Ίνγκραμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM