Τουρκία: Οι αρχές συλλαμβάνουν όποιον φορά μπλουζάκι που γράφει πάνω «ήρωας»

Τουρκία: Οι αρχές συλλαμβάνουν όποιον φορά μπλουζάκι που γράφει πάνω «ήρωας» Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον δεκαπέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στην Τουρκία την εβδομάδα που πέρασε επειδή φορούσαν μπλουζάκια που ανέγραφαν το σύνθημα «ήρωας», κάτι που για τις αρχές αποτελεί μια ένδειξη υποστήριξης προς τους δράστες του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της περασμένης χρονιάς.


Πιο πρόσφατες συλλήψεις, αυτές ενός ζευγαριού χθες Σάββατο στην Αττάλεια (Αντάλια, νότια) και ενός εφήβου στο Τσανάκαλε (νοτιοδυτικά), διότι φορούσαν λευκά μπλουζάκια με τη λέξη Hero (ήρωας, στα αγγλικά), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.


Οι τουρκικές αρχές βλέπουν σε αυτή την εκ πρώτης όψεως άκακη ενδυματολογική επιλογή ένα κρυφό μήνυμα υποστήριξης προς τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατά την Άγκυρα ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, κάτι που ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει κατηγορηματικά.


Όλα ξεκίνησαν τη 13η Ιουλίου, όταν ένα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης προς τη 16η Ιουλίου 2016 παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με ένα μπλουζάκι που έγραφε «ήρωας».


Αντιδρώντας, ο Ερντογάν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα οι κρατούμενοι που δικάζονται για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα να φορούν μία τυποποιημένη στολή, όπως οι πορτοκαλί φόρμες των κρατούμενων στη φυλακή του αμερικανικού στρατού στον Κόλπο του Γουαντάναμο.


Συνυπολογίζοντας τις τρεις συλλήψεις που έγιναν το πρωί του Σαββάτου, τα πρακτορεία ειδήσεων Doğan και Ανατολή έκαναν λόγο για συνολικά 15 προσαγωγές αυτού του είδους την περασμένη εβδομάδα.


Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν βρισκόταν ένας συγγενής του προσώπου που δικαζόταν στην Άγκυρα και φόρεσε πρώτος το μπλουζάκι με τη λέξη «ήρωας». Όμως οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι φοιτητές και εργαζόμενοι που είπαν ότι δεν γνώριζαν την κρυφή σημασία που αποδίδουν οι αρχές στη λέξη.


Τουλάχιστον δύο από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν προφυλακίστηκαν και θα προσαχθούν σε δίκη για «τρομοκρατική προπαγάνδα».


Ο έφηβος που συνελήφθη χθες στο Τσανάκαλε καταγγέλθηκε στην αστυνομία από διερχόμενους. Οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν τον ανάγκασαν να φορέσει ένα κόκκινο μπλουζάκι πριν τον πάνε στο αστυνομικό τμήμα, μετέδωσε το Doğan.


«Πολίτες καρφώνουν ανθρώπους που φορούν ένα μπλουζάκι με τη λέξη "ήρωας" κι η αστυνομία τους συλλαμβάνει», συνόψισε χθες ένας τούρκος χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter πριν προσθέσει: «Η κοινωνία μας έχει χάσει το μυαλό της τελείως».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM