ΗΠΑ: Η πολιτεία του Αρκάνσας εκτέλεσε τον πρώτο θανατοποινίτη έπειτα από 12 χρόνια

ΗΠΑ: Η πολιτεία του Αρκάνσας εκτέλεσε τον πρώτο θανατοποινίτη έπειτα από 12 χρόνια Facebook Twitter
0

Η πολιτεία του Αρκάνσας εκτέλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, τον πρώτο θανατοποινίτη της εδώ και 12 χρόνια, έπειτα από μια μακρά δικαστική διαμάχη για τους τρόπους που εφαρμόζεται η θανατική ποινή στις ΗΠΑ και την ώρα που το ποσοστό εκτελέσεων έπεσε το 2016 στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και 25 χρόνια.


Ο Λέντελ Λι, 51 ετών, κηρύχθηκε νεκρός στις 23:56 (τοπική ώρα, 07:56 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η σωφρονιστική υπηρεσία της Πολιτείας Αρκάνσας.


Ο Λι, που δεν έκανε κάποια τελευταία δήλωση πριν από την εκτέλεσή του, είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της Ντέμπρα Ρις με έναν σιδηρολοστό το 1993. Οι συγγενείς της Ρις ήταν παρόντες στην εκτέλεση και δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο Λι έπρεπε να πεθάνει για το έγκλημα αυτό.


Οι δικηγόροι του Λι, που πέρασε περισσότερα από 20 χρόνια αναμένοντας να εκτελεστεί, είχαν υποβάλει πολλές προσφυγές σε διάφορα δικαστήρια, κάτι που είχε καθυστερήσει την εκτέλεσή του. Ο ίδιος επέμενε ότι ήταν αθώος και ζητούσε να διενεργηθούν τεστ DNA τα οποία, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, θα μπορούσαν να το αποδείξουν.

ΗΠΑ: Η πολιτεία του Αρκάνσας εκτέλεσε τον πρώτο θανατοποινίτη έπειτα από 12 χρόνια Facebook Twitter


Ήταν ο πρώτος από μια ομάδα οκτώ θανατοποινιτών, τους οποίους οι αρχές του Αρκάνσας σκόπευαν να εκτελέσουν σε διάστημα 11 ημερών. Δικαστικές αποφάσεις έχουν σταματήσει τέσσερις από αυτές τις εκτελέσεις.


Τα σχέδια της πολιτείας προκάλεσαν μια σειρά προσφυγών, στις οποίες οι δικηγόροι των θανατοποινιτών επεσήμαναν ότι η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει, επικαλούμενοι προβλήματα στο πρωτόκολλο των εκτελέσεων και στα φαρμακευτικά μείγματα που χρησιμοποιούνται. Μια σειρά εκτελέσεων που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν την προηγούμενη Δευτέρα στο Αρκάνσας ανεστάλησαν επ' αόριστον.


Οι δικηγόροι των θανατοποινιτών κατήγγειλαν ότι η βιασύνη της πολιτείας να εκτελέσει τόσους ανθρώπους ισοδυναμεί με σκληρή και αήθη μεταχείριση, παραβιάζει το δικαίωμα τους σε νομική εκπροσώπηση και το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια στη διάρκεια της διαδικασίας εκτέλεσης.


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τα αιτήματα των οκτώ. Ένα από τα αιτήματα απορρίφθηκε με πλειοψηφία 5-4, με τον νεοδιορισθέντα ανώτατο δικαστή Νιλ Γκόρσατς να συντάσσεται με τους υπόλοιπους τέσσερις συντηρητικούς δικαστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM