ΤΕΜΠΗ LIVE!

Ασταμάτητος ο Ερντογάν - 6000 oι συλλήψεις στην Τουρκία

Ασταμάτητος ο Ερντογάν - 6000 oι συλλήψεις στην Τουρκία Facebook Twitter
Στρατιώτες που συνελήφθησαν χθες σε μαζικές επιχειρήσεις της αστυνομίας στην πόλη Sirnak ( Payan/Anadolu Agency/ Getty Images)
1

Έξι χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, και αναμένονται και άλλες συλλήψεις, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. "Η δικαστική διαδικασία θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Μποζντάγ, σύμφωνα με το NTV.

Δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν σήμερα σε όλη την Τουρκία για τον ρόλο που φέρεται να είχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ.


Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 34 στρατηγοί διαφόρων βαθμίδων έχουν συλληφθεί έως τώρα. Πρόκειται κυρίως για εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού όπως ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, και ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς.


Νωρίς σήμερα το πρωί, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), ο διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ συνελήφθη μαζί με 51 στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν για τον φερόμενο ρόλο τους στο πραξικόπημα στη βάση Ιντσιρλίκ (νότια), την οποία χρησιμοποιεί ο διεθνής συνασπισμός για τις επιδρομές του εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Hűrriyet.

 

Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα. Οι βαθμοφόροι ανακρίνονται.


Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.


Οι εκκαθαρίσεις δεν περιορίζονται στον στρατό, συνεχίζει το πρακτορείο Ανατολή, το οποίο μεταδίδει πως εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος 2.745 δικαστών και εισαγγελέων σε όλη την Τουρκία. Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, όμως το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως 44 δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στο Ικόνιο (κέντρο) και 92 στο Γκαζίαντεπ (νοτιοανατολικά).


Η έρευνα έχει ανατεθεί σε εισαγγελείς στην Άγκυρα και οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχι Γκιουλέν ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

1

ΤΕΜΠΗ LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ανησυχία στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενης φημολογίας για αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρητορική κλιμάκωσης δεν έχει εκλείψει, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συχνά τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας, ενισχύοντας το κλίμα έντασης
THE LIFO TEAM