Το πειραματικό εμβόλιο της CureVac για τον κορωνοϊό προκάλεσε ανοσολογική απόκριση σε ανθρώπους, ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία, που πλέον μπαίνει σε τροχιά για την έναρξη μαζικών δοκιμών φέτος.

 

Η CureVac --που υποστηρίζεται από τον Γερμανό επενδυτή Ντίτμαρ Χοπ, το Ίδρυμα Γκέιτς και την GlaxoSmithKline-- ανακοίνωσε πως εθελοντές ανέπτυξαν ένα επίπεδο αντισωμάτων ανάλογο με εκείνο που ανέπτυξαν άνθρωποι οι οποίοι ανέρρωσαν από σοβαρή περίπτωση Covid-19.

 

«Έχουμε ενθαρρυνθεί πολύ από τα προσωρινά δεδομένα της Φάσης 1», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας.

 

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας χρησιμοποιεί την προσέγγιση του αποκαλούμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA), όπως και η Moderna και η BioNTech και ο εταίρος της, η Pfizer, αν και αυτοί άρχισαν μαζικά τεστ σε ανθρώπους στα τέλη Ιουλίου.

 

Η CureVac ανακοίνωσε πως το πιθανό εμβόλιό της, γνωστό ως CVnCoV, είναι γενικά καλά ανεκτό και τα αποτελέσματα των δοκιμών στηρίζουν τα σχέδια της εταιρείας να αρχίσει πριν από το τέλος του χρόνου το τελικό στάδιο των δοκιμών με 30.000 συμμετέχοντες.

 

Πλάνα για μαζικό εμβολιασμό το 2021 με το EpiVacCorona

 

Εξελίξεις στην κούρσα των εμβολίων για τον κορωνοϊό υπάρχουν και στη Ρωσία. Ο μαζικός εμβολιασμός των Ρώσων με το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε το κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector, προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2021, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του κέντρου, ο Ρινάτ Μαξιούτοφ.

 

Η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου EpiVacCorona με την συμμετοχή 40.000 εθελοντών, θα ξεκινήσει στο διάστημα Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Μαξιούτοφ, προσθέτοντας ότι οι κλινικές αυτές δοκιμές θα διαρκέσουν έξι μήνες έως τον εμβολιασμό του τελευταίου εθελοντή.

 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του εμβολίου αυτού είναι «η αποτελεσματικότητά του κατά των ανομοιογενών γενετικά στελεχών των αντιγόνων» επειδή το σκεύασμα περιέχει μέρος του μακρομορίου του αντιγόνου SARS-CoV-2, το οποίο αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

«Σε αντίθεση με το ιογενές εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέι (Sputnik-V) και το αδρανοποιημένο εμβόλιο του Ινστιτούτου Τσουμακόφ (το τρίτο ρωσικό εμβόλιο), στο εμβόλιο EpiVacCorona υπάρχουν μόνο μικρά τμήματα ιογενούς πρωτεΐνης, των πεπτιδίων που είναι αναγκαία για την διαμόρφωση ανοσοποιητικής απόκρισης», δήλωσε ο Μαξιούτοφ.

 

Με πληροφορίες από AΠΕ/ Reuters, TASS

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr