Η Επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ - Με νέο αιματολογικό τεστ

Η Επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ - Με νέο αιματολογικό τεστ Facebook Twitter
Επαναστατικό τεστ για διάγνωση ακριβείας του Αλτσχάιμερ
0

Ένα προσφάτως αναπτυχθέν αιματολογικό τεστ για το Αλτσχάιμερ διέγνωσε τη νόσο με ακρίβεια ανάλογη μεθόδων πολύ πιο ακριβών και παρεμβατικών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τον πολυαναμενόμενο στόχο ασθενών, γιατρών και ερευνητών επί της άνοιας.

Το τεστ αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διάγνωση ευκολότερη, πιο οικονομική και ευρέως προσβάσιμη. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο JAMA και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Ένωσης για το Αλτσχάιμερ, η εξέταση καθόρισε αν άνθρωποι με άνοια έπασχαν από αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη πάθηση. Και αναγνώρισε τα δείγματα μιας εκφυλιστικής, θανατηφόρας ασθένειας 20 χρόνια πριν την εμφάνιση των προβλημάτων μνήμης και σκέψης σε ανθρώπους με τη γενετική μετάλλαξη που προκαλεί το αλτσχάιμερ.

Ένα τέτοιο τεστ μπορεί να είναι διαθέσιμο για κλινική χρήση σε μόλις δύο ή τρία χρόνια, εκτιμούν οι ερευνητές και άλλοι ειδικοί, προσφέροντας έναν εύκολα προσβάσιμο τρόπο διάγνωσης για το αν άνθρωποι με γνωστικά ζητήματα πάσχουν από αλτσχάιμερ ή κάποιο άλλος είδος άνοιας. Αιματολογικό τεστ σαν κι αυτό μπορεί δε, να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει αν άτομα χωρίς συμπτώματα θα νοσήσουν από αλτσχάιμερ.

«Αυτό το αιματολογικό τεστ προβλέπει με πολύ μεγάλη ακρίβεια ποιος έχει τη νόσο του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό του, περιλαμβανομένων των ατόμων εκείνων που φαίνονται να είναι φυσιολογικοί» εξηγεί ο δρ. Μάικλ Βάινερ, ερευνητής για τη νόσο στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια -ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα- και προσθέτει: «Δεν πρόκειται για ανάρρωση, δεν πρόκειται για θεραπεία, ωστόσο δεν μπορείς να θεραπεύσεις την ασθένεια χωρίς να είσαι σε θέση να τη διαγνώσεις. Και μια ακριβής, χαμηλού κόστους διάγνωση είναι κάτι το συναρπαστικό, κάτι το ρηξικέλευθο».

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Αλτσχάιμερ, αριθμός που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050 καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει.

Με πληροφορίες από New York Times

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM