WMO: Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει τα επόμενα 5 χρόνια- Τι σημαίνει αυτό

WMO: Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει τα επόμενα 5 χρόνια- Τι σημαίνει αυτό Facebook Twitter
EPA
0

Η άνοδος της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο θα συνεχιστεί τα επόμενα 5 χρόνια και η αύξηση- προσωρινά- μπορεί να είναι και πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα ξεπεράσει το μακροπρόθεσμο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου- που έχουν θέσει οι επιστήμονες ως «ταβάνι» για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής- εξήγησε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάαλας.

Αλλά, συνέχισε, δείχνει ότι προχωρά γοργά τάση για αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι που αναδεικνύει την «τεράστια πρόκληση» που αντιμετωπίζει ο κόσμος για την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Αυτή προβλέπει τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκειμένου να μείνει αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας.

Υπάρχει 20% πιθανότητα η ετήσια μέση θερμοκρασία- που παρουσιάζει διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο- να φτάσει το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου οποιοδήποτε έτος από το 2020 έως το 2024, σύμφωνα με τον WMO. Στο μεταξύ κάθε μία από αυτές τις χρονιές είναι πιθανό ο μέσος όρος θερμοκρασίας να είναι τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με σχεδόν κάθε περιοχή να υφίσταται τις συνέπειες.

Η νότια Αφρική και η Αυστραλία, όπου πέρυσι οι πυρκαγιές κατέστρεψαν εκατομμύρια στρέμματα, θα αντιμετωπίσουν πιθανόν μεγαλύτερη ξηρασία από ό,τι συνήθως έως το 2024. Αντίθετα, η περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική θα έχει πιθανόν περισσότερες βροχές, σύμφωνα με τον WMO. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, θα αντιμετωπίσει περισσότερες καταιγίδες, ενώ η περιοχή του Βορείου Ατλαντικού θα έχει περισσότερους ανέμους.

Οι προβλέψεις έγιναν στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας του WMO να κάνει πιο βραχυπρόθεσμες προγνώσεις, ώστε να βοηθήσει τα κράτη να παρακολουθούν πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να διαταράξουν τα καιρικά φαινόμενα. Όμως, ο κόσμος μάλλον δεν θα φτάσει το μακροπρόθεσμο όριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία.

Σήμερα η μακροπρόθεσμη τάση δείχνει μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες περίπου 1,2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στο μέσον μιας θετικής διακύμανσης με παγκόσμιες θερμοκρασίες περίπου 1,4 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Δεν αναμένουμε αυτό το επίπεδο θερμότητας να επιμείνει. Αναμένουμε να δούμε να πέφτουν ξανά οι θερμοκρασίες προς ή κάτω από την καμπύλη ροπής τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ακόμη.

Όμως, ο Μαρσέλο Μένα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής και νυν διευθυντής του Κέντρου Κλιματικής Δράσης στο Πανεπιστήμιο στο Βαλπαραΐσο, δήλωσε ότι ακόμη και βραχυπρόθεσμες άνοδοι της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Θα υπάρξουν χρόνια που οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από τις προβλέψεις και χρόνια που θα είναι χαμηλότερες, αλλά το γεγονός ότι έχουμε αυτήν την αύξηση σε αυτό το πλαίσιο μας δείχνει ότι ορισμένα από αυτά τα συμβολικά γεγονότα βρίσκονται πιο κοντά μας από αυτό που αναμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 


Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ