Δύο Έλληνες μαθητές λυκείου θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για το Space Camp της NASA

Δύο Έλληνες μαθητές λυκείου θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για το Space Camp της NASA Facebook Twitter
Οι τελικοί νικητές θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και θα εκπαιδευτούν σε χώρους της NASA - Space Camp NASA
0

Σε μια εποχή κατά την οποία πληθαίνουν οι ανακαλύψεις στον κόσμο της Αστρονομίας, μαθητές από όλη την Ελλάδα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον 25ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας & Διαστημικής, με τους δύο πρώτους να ταξιδεύουν για εκπαίδευση μίας εβδομάδας στις εγκαταστάσεις του Space Camp της NASA στην Αλαμπάμα.

«Η αρχή έγινε από μια ιδέα προηγούμενου προέδρου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, ο οποίος από την αγάπη του για την Αστρονομία ξεκίνησε να κάνει ένα τοπικό διαγωνισμό, που στη συνέχεια αγαπήθηκε και έφτασε να έχει συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, κάποια στιγμή ακόμη και από παιδιά, που σπουδάζουν σε ελληνικά σχολεία στο εξωτερικ», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Λουκάς Ζαχείλας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, νυν πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και εκπρόσωπος της πρώτης διοργανώτριας αρχής για τον διαγωνισμό. «Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο σχολείο όπου φοιτά, καθώς θα πρέπει να ενημερωθεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, ώστε να είναι γνωστός ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων και να ορίσει η αντίστοιχη Διεύθυνση το εξεταστικό κέντρο, με τον αντίστοιχο αριθμό επιτηρητών» εξηγεί ο κ.Ζαχείλας.

«Ο διαγωνισμός γίνεται το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 9 το πρωί ώς 12 το μεσημέρι σε διάφορα λύκεια και γυμνάσια της χώρας», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ περιγράφοντας τον σκοπό του διαγωνισμού, οι διοργανωτές δηλώνουν πως αυτός είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

Σύμφωνα με τον κ.Ζαχείλα, η συνέχεια μετά το πρώτο στάδιο αφορά «την αποστολή των 25 πρώτων στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού», η οποία γίνεται στον Βόλο με την ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Πρόκειται για τη φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Κυριακή 1η Μαρτίου 2020 και ώρα 12:00-15:00.

Οι δε τελικοί νικητές, μετά και την τρίτη φάση (τα ονόματα των οποίων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού, contest.astronomos.gr και θα αποσταλούν, επίσης, μέσω email σε όλες τις Τοπικές Επιτροπές, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος) θα μεταβούν σε χώρους στην καρδιά της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και της αστρονομίας: «είναι πολύ σημαντικά, όχι δεν είναι χρηματικά τα βραβεία, αλλά οι δύο πρώτοι μαθητές Λυκείου θα ταξιδεύουν στη NASA και θα εκπαιδευτούν για μια εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Space Camp της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στην Πολιτεία της Αλαμπάμα» εξηγεί ο κ.Ζαχείλας. Οι νεαροί και οι νεαρές μαθητές και μαθήτριες Λυκείου θα διαγωνιστούν δε στη συνέχεια στη 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής, που θα διεξαχθεί στην Κολομβία από 13 έως 21 Σεπτεμβρίου 2020, μετά και την τρίτη φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 4-5 Απριλίου 2020.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον που υπάρχει ο πανελλήνιος αυτός διαγωνισμός, όπως είναι συγκινητικό και το ενδιαφέρον από τους μαθητές της χώρας, γιατί η Αστρονομία είναι μια άγνωστη, σε μεγάλο βαθμό, λέξη στην Ελλάδα αν και μέχρι κάποια χρόνια διδασκόταν στα σχολεία» προσθέτει ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, που την ίδια ώρα τονίζει πως παρά τις συγκεκριμένες συνθήκες «τα παιδιά δείχνουν σήμερα αυξημένο ενδιαφέρον, κάτι αξιοσημείωτο, ενώ μάλιστα καταφέρνουν να γυρίσουν από μια Ολυμπιάδα Αστρονομίας με διακρίσεις.

Δύο αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια για τη χώρα το 2019

«Το περασμένο καλοκαίρι οι συμμετέχοντες από τη χώρα μας επέστρεψαν από τη Ουγγαρία με δύο αργυρά και τρία χάλκινα. Πέντε παιδιά συμμετείχαν και γύρισαν και τα πέντε με μετάλλια» τόνισε ο κ.Ζαχείλας και μετέφερε πως σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες του Διαγωνισμού, που διεξάγεται τόσο στα Λύκεια όσο και στα Γυμνάσια της χώρας, με διαφορετικά θέματα σε αυτόν μπορεί να συμμετέχει κάθε μαθητής που πληροί τα κριτήρια. Ο 25ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός έχει σχεδιαστεί λοιπόν με δύο φάσεις για τα γυμνάσια και τρεις για τα λύκεια, ενώ και στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους μαθητές λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.

«Οι ελληνικές επιτυχίες σημαίνουν πως τα παιδιά αυτά, για να πάρουν ένα μετάλλιο, κάθισαν και διάβασαν, μάλιστα σε περίοδο δύσκολη, κοντά και στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ενδιαφέρθηκαν. Μπήκαν σε πολύ βαθιά νερά θα λέγαμε και τα κατάφεραν», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχολιάζοντας την επιτυχία του 2019. Η δε εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι το Ηλιακό μας Σύστημα, οι Αστέρες, οι Γαλαξίες, το Σύμπαν, η Ουράνια Σφαίρα, τα Τηλεσκόπια, η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

Μια σημαντική είδηση για τα γυμνασιόπαιδα

Πέρα δε από τους δύο πρώτους μαθητές λυκείου, που θα έχουν τη συγκεκριμένη μοναδική εμπειρία, ο εκπρόσωπος της πρώτης διοργανώτριας αρχής για τον διαγωνισμό τονίζει πως υπάρχει το 2020 μια καινοτομία και για τους μαθητές Γυμνασίου: «Φέτος διοργανώνεται μια Ολυμπιάδα και για τους μαθητές Γυμνασίου, αυτή θα γίνει 28 Μαρτίου με 3 Απριλίου στη Ρουμανία, επομένως φέτος θα υπάρχει ενδιαφέρον και για τα παιδιά του Γυμνασίου να συμμετέχουν σε μια Ολυμπιάδα» αποκάλυψε ο κ.Ζαχείλας, κάτι που αποτελεί κίνητρο για τα νεαρότερα παιδιά που θα πρωτεύσουν. «Το πιο συγκινητικό από όλα, στα 25 χρόνια που διοργανώνεται ο διαγωνισμός, είναι πως σε όλα τα παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε αυτά τα χρόνια, έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης τους, έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Αστρονομία από τους νεαρούς και τις νεαρές, το περιβάλλον τους, τους γονείς τους ενώ έχουμε πείσει και αρκετούς από αυτούς τους μαθητές να βοηθήσουν και άλλα παιδιά και στη συνέχεια να προπονήσουν επόμενους υποψηφίους» καταλήγει ο κ.Ζαχείλας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM