«Σιωπηλή Αποκάλυψη»: 400.000 είδη εντόμων κινδυνεύουν με εξαφάνιση και, μαζί με αυτά, όλη η ζωή στη Γη

«Σιωπηλή Αποκάλυψη»: 400.000 είδη εντόμων κινδυνεύουν με εξαφάνιση και, μαζί με αυτά, όλη η ζωή στη Γη Facebook Twitter
EPA
0

Περισσότερα από 400.000 είδη εντόμων κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας (π.χ εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων), σύμφωνα με νέα έκθεση που προειδοποιεί για τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο σενάριο για όλη τη ζωή στον πλανήτη. 

Ανάμεσα στα έντομα που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, είναι φυσικά και οι μέλισσες που είναι εντελώς απαραίτητες για την επικονίαση των φυτών, και αποδεκατίζονται από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Την ανάλυση υπογράφει ένας από τους κορυφαίους καθηγητές οικολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Δρ. Ντέιβ Γκούλσον, του πανεπιστημίου του Σάσεξ, που σχολιάζει ότι η σιωπηλή «Αποκάλυψη των Εντόμων» έχει περάσει έως τώρα απαρατήρητη.

Ειδικοί εκτιμούν πως από το 1970 έως και σήμερα περίπου τα μισά έντομα έχουν χαθεί εξαιτίας της καταστροφής οικοσυστημάτων και της χρήσης εντομοκτόνων. Μόνο μέσα στον τελευταίο αιώνα, 23 είδη μελισσών και σφηκών εξαφανίστηκαν ενώ η χρήση αγροχημικών και εντομοκτόνων διπλασιάστηκε σε μία 25ετία. 

Σύμφωνα με την έκθεση, από το ένα εκατομμύριο γνωστά είδη εντόμων, το 40% κινδυνεύει με αφανισμό. Μόνο στη Βρετανία, τα φυσικά ενδιαιτήματα των μελισσών συρρικνώθηκαν κατά 77%. Οι συνέπειες είναι αλυσιδωτές και για άλλα ζώα, όπως τις Τυραννίδες, μια «οικογένεια» πουλιών που τρέφονται αποκλειστικά με έντομα. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχει τρόπος να ανακοπεί ο «κατήφορος», με την άμεση μείωση των χημικών και τη δημιουργία αγροτοτεμαχίων, κήπων και πάρκων πιο φιλικών στην «άγρια ζωή». «Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι αλλά από το 1970 έχουμε χάσει το 50% των εντόμων μας. Μπορεί και περισσότερο», λέει ο Δρ. Γκούλσον. «Απλά δεν γνωρίζουμε, που το κάνει τρομακτικό. Αν δεν σταματήσουμε την εξόντωση των εντόμων, οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες για όλη τη ζωή στη Γη και φυσικά για τους ανθρώπους».

Ο Γκάρι Μαντλ, επικεφαλής του τραστ Wiltshire Wildlife Trust, για λογαριασμό του οποίου συντάχθηκε η έρευνα, υπογραμμίζει πως κινδυνεύουν τα βασικά «θεμέλια» της ζωής. «Όμως τα έντομα και τα ασπόνδυλα μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα αν σταματήσουμε να τα σκοτώνουμε και αποκαταστήσουμε τα φυσικά ενδιαιτήματά τους», λέει την ώρα που αρκετοί κάνουν λόγο για την απαρχή του έκτου κύκλου μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του πλανήτη.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM