Το αμφιλεγόμενο πείραμα με τα γεννετικά τροποποιημένα κουνούπια στην Ιταλία

Το αμφιλεγόμενο πείραμα με τα γεννετικά τροποποιημένα κουνούπια στην Ιταλία Facebook Twitter
1

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων διεξάγει ένα αμφιλεγόμενο πείραμα με κουνούπια στην Ιταλία.

Το πείραμα έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάσει τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν ένα ισχυρό νέο όπλο για την καταπολέμηση της ελονοσίας, η οποία παραμένει μια από τις μεγαλύτερες και πιο θανάσιμες μάστιγες στον κόσμο.

Οι επιστήμονες απελευθερώνουν τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στο εργαστήριο υψηλής ασφάλειας και τώρα καταγράφουν τι θα συμβεί.


Τα κουνούπια είναι ένα εντελώς νέο είδος γενετικά τροποποιημένου οργανισμού. Τα έντομα, μέλη του είδους που μεταδίδει την ελονοσία, τροποποιήθηκαν χρησιμοποιώντας την τεχνική επεξεργασίας γονιδίων που ονομάζεται CRISPR για να φέρουν μια αλληλουχία DNA γνωστή ως "gene drive" η οποία έχει σχεδιαστεί για να μεταδώσει τη γενετική τροποποίηση γρήγορα σε όλο το πληθυσμό του είδους.

Η μετάλλαξη έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει στείρωση σε πληθυσμούς κουνουπιών που μεταδίδουν ελονοσία στο φυσικό περιβάλλον, προκαλώντας την κατάρρευσή τους. Και αυτό, οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση της ελονοσίας. Αλλά, το πείραμα είναι αμφιλεγόμενο λόγω των φόβων ότι τα γενετικά τροποποιημένα έντομα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακούσιες συνέπειες στο περιβάλλον εάν ποτέ απελευθερωθούν.

Τα κουνούπια δοκιμάζονται τώρα σε ειδικά σχεδιασμένο εργαστήριο υψηλής ασφάλειας στο Terni της Ιταλίας. Το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για να μιμείται το φυσικό περιβάλλον στην υποσαχάρια Αφρική και να διασφαλίσει ότι κανένα από τα έντομα δεν θα διαφύγει.

Η μετάλλαξη επηρεάζει όλα τα θηλυκά κουνούπια και τα κάνει μισά θηλυκά και μισά αρσενικά. Τα στόματά τους είναι αρσενικά και δεν μπορούν να δαγκώσουν για να μεταδώσουν την ασθένεια ενώ τα αναπαραγωγικά τους όργανα ατροφούν και δεν μπορούν να γεννήσουν αυγά.

Δείτε το βίντεο του NPR που περιλαμβάνει καταγραφή του πρώτου πειράματος:

 
Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια