Το ισραηλινό ρομποτικό σκάφος Beresheet έφτασε στη Σελήνη αλλά δεν κατάφερε να προσσεληνωθεί και συνετρίβη στην επιφάνειά της. 

 

Το γεγονός ανακοινώθηκε από το κέντρο ελέγχου του εγχειρήματος. 

 

Η σχεδιαζόμενη ελεγχόμενη κάθοδός του στον δορυφόρο της Γης ήταν ανεπιτυχής, ανέφερε η ομάδα που ανέπτυξε την μη επανδρωμένη διαστημοσυσκευή.

 

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το Beresheet («Γένεσις») αντιμετώπισε ορισμένα τεχνικά προβλήματα στην τελική φάση της καθόδου προς την επιφάνεια της Σελήνης.

 

Το ρομποτικό σκάφος έχασε την επαφή με τον κέντρο ελέγχου περίπου 148 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης. 

 

Αν το σκάφος κατάφερνε να προσσεληνωθεί σήμερα, το Ισραήλ θα γινόταν η τέταρτη χώρα που θα έχει πετύχει κάτι τέτοιο μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και την Κίνα.

 

Το βάρους 585 κιλών και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων Beresheet αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και από την κρατική ισραηλινή αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries.

 

Το Beresheet είχε εκτοξευθεί από ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Space X από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 22 Φεβρουαρίου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP