Ο Άρης διέθετε ποτάμια, πολύ μεγαλύτερα σε πλάτος από αυτά του δικού μας πλανήτη, και είναι πιθανό να είχαν νερό έως και πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων. 


Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Έντγουιν Κάιτ του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ανέλυσαν τα έως τώρα δορυφορικά (και όχι μόνο) δεδομένα για τη γεωμορφολογία του Άρη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «Κόκκινος πλανήτης» διέθετε ποτάμια με πλάτος ακόμα και διπλάσιο από αυτά της Γης.

 

Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Advances».

 

Τα αρειανά ποτάμια ήταν εξαπλωμένα σε όλο τον πλανήτη και δεν ήταν ούτε μικρά ούτε πρόσκαιρα. Πιθανότατα κυλούσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που ενδεχομένως να ξεπερνά τα 2,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, εκτιμάται ότι υπήρχε σημαντική και συνεχής απορροή στα αρειανά ποτάμια.


Οι επιστήμονες εικάζουν ότι λόγω του υγρού κλίματος του Άρη κάποτε, έπεφταν έντονες βροχές, ακόμη και κατά την περίοδο που ο γειτονικός πλανήτης σταδιακά έχανε την ατμόσφαιρά του και ξεραινόταν.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα αρειανά ποτάμια είχαν ισχυρή απορροή έως την τελευταία (γεωλογική) φάση, πριν το υγρό κλίμα του Άρη γίνει ξηρό. Απλώς, αντί να έχουν μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων όπως πριν, είχαν πια μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων.


Η νέα μελέτη δημιουργεί, πάντως, ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το αρχαίο κλίμα του Άρη, για το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα μέχρι στιγμής.