Έτοιμος για εκτόξευση ο δορυφόρος Hellas Sat 4

Έτοιμος για εκτόξευση ο δορυφόρος Hellas Sat 4 Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Τοποθετημένος μέσα στη «μύτη» του Ariane 5, του πλέον ισχυρού εκτοξευτήρα του πλανήτη, ο δορυφόρος Hellas Sat 4 φορτίζει τις ειδικές του μπαταρίες στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο που βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Εδώ, μέσα στη ζούγκλα της προνομιακής για διαστημικές εκτοξεύσεις γωνιάς της Νοτίου Αμερικής, υπερπόντιας περιοχής της Γαλλίας, που από τη δεκαετία του '60 μοιάζει να ζει και να αναπνέει στους ρυθμούς του Διαστήματος, μια ανάσα από τον Ισημερινό, όλα είναι έτοιμα.

Ήδη, εδώ και μερικά 24ωρα, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία όλες οι διευθετήσεις κι η τελευταία τεχνική συνάντηση πριν την εκτόξευση (σ.σ διαδικασία που από τους υπεύθυνους του προγράμματος ονομάζεται Launch Readiness Review) και έτσι όλα είναι έτοιμα για την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, στις 23:01' ώρα Ελλάδος/Κύπρου, είναι το καμάρι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, ο εκτοξευτήρας Ariane 5 με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του, που θα εκτοξεύσει από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, το νέο δορυφόρο Hellas Sat 4 της Hellas Sat, «στο ειδικό payload fairing μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί και σφραγιστεί ήδη», όπως είπε o διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

O νέος δορυφόρος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, όπου θα 'συναντήσει' τον Hellas Sat 3 που είναι ήδη σε τροχιά από το 2017.

Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο.

Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την επιτυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων» όπως εξήγησε ο Κεντέας Καραντώνης, Hellas Sat 4 Program Manager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου.

Χάρη στις τεχνολογικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από το 2014 όταν παρουσιάστηκε στους τεχνικούς της Hellas Sat ο νέος τύπος δορυφόρου και αποφασίστηκε πως θα επιλεγούν προς χρήση, ο Hellas Sat 4 θα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά.

Ο πρώτος του είδους του στον κόσμο με τεχνολογικές καινοτομίες αιχμής

Έτσι ο νέος δορυφόρος δεν θα διαθέτει τους καθιερωμένους κρυσταλλικούς ηλιοσυλλέκτες που είχαν παλαιότεροι δορυφόροι αλλά θα διαθέτει ηλιοσυλλέκτες υψηλότατης, «νέας τεχνολογίας που μοιάζει με πανί και θα ανοίγουν (σ.σ τεχνολογία multi-mission modular solar array)», όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Ο Hellas Sat 4 θα είναι επιπλέον και ένας υβριδικός δορυφόρος. «Πρόκειται για έναν δορυφόρο που θα είναι χημικός μέχρι να τοποθετηθεί σε τροχιά και μετά θα βασίζεται σε ηλεκτρική πρόωση. Αυτές οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες είναι που θα επιτρέψουν στο δορυφόρο περισσότερα στο διάστημα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και «για τον λόγο αυτό το σκάφος που θα εκτοξευτεί έχει κωδικό LM2100ΤR» συμπλήρωσε ο κ.Καραντώνης.

Η εκτόξευση αποτελεί μια εξέλιξη-σταθμό ώστε η Hellas Sat να παρέχει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες στην αγορά σήμερα και για τα επόμενα χρόνια και φέρνει τις υπηρεσίες της Hellas Sat σε μια νέα εποχή «μετά και το 2017 όταν διατέθηκαν στην αγορά και οι υπηρεσίες του νέου Hellas-Sat 3 με την εκτόξευση του δορυφόρου επίσης από τη Γαλλική Γουιάνα και την επιτυχή τοποθέτηση του στην ελληνική τροχιακή θέση στις 39 μοίρες» όπως εξήγησε ο κ.Πρωτοπαππάς. Εκεί ακριβώς, στις 39 μοίρες, αναμένεται να βρεθεί και ο νέος Hellas Sat 4.

Στην εκτόξευση θα παρευρεθούν, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών, Δρ Βασίλης Μαγκλάρας, την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, ενώ το γεγονός θα μεταδίδεται με ειδικές ζωντανές εκπομπές στην Ελλάδα από την ΕΡΤ και στην Κύπρο από το CAPITAL TV, αλλά θα όμως ταυτόχρονα διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στους δορυφόρους της EΒU, ABS και από το δορυφόρο της εταιρείας HELLAS SAT 3.

Όπως ανακοίνωσε η Hellas Sat θα πραγματοποιείται παράλληλα και διαδικτυακή μετάδοση (webcast) από την ιστοσελίδα της Hellas Sat.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το ChatGPT – Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη

Τech & Science / Πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το ChatGPT – Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη

Η μελέτη αποδεικνύει ότι το μοντέλο δεν χρησιμοποιείται μόνο για την επιτάχυνση επαγγελματικών διαδικασιών αλλά και για να εμπλουτίσει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

Τech & Science / Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

H λειτουργία «Live Translation with AirPods», που αποτελεί μέρος του Apple Intelligence, δεν θα ενεργοποιείται εάν ο χρήστης βρίσκεται εντός ΕΕ και ο λογαριασμός Apple ανήκει σε περιοχή της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Πώς η Αιθιοπία γίνεται ένας απρόσμενος ηγέτης στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων

Τech & Science / Πώς η Αιθιοπία γίνεται ένας απρόσμενος ηγέτης στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, περίπου 115.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν ήδη στην Αιθιοπία, από τα 1,5 εκατομμύρια συνολικά οχήματα στη χώρα, με στόχο να φτάσουν τα 500.000 μέχρι το 2030
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ολοκληρωτικά το διαδίκτυο: Ευκαιρίες, προκλήσεις και παγίδες

Τech & Science / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ολοκληρωτικά το διαδίκτυο: Ευκαιρίες, προκλήσεις και παγίδες

Η σύγχρονη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι όπου αλληλεπιδρούμε με την ΤΝ, θα γνωρίζουμε ότι «μιλάμε με ένα bot» — και ότι το bot αυτό είναι ειλικρινές και αυθεντικό όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος
LIFO NEWSROOM
Σπάνια απολιθώματα στην Καισάρεια: Κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών σε άριστη κατάσταση

Τech & Science / Σπάνια απολιθώματα στην Καισάρεια: Κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών σε άριστη κατάσταση

Συγκλονιστική ανακάλυψη στην Καισάρεια: τρία κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών βρέθηκαν άθικτα, μαζί με απολιθώματα ρινόκερων, σμιλόδοντα και τριδάκτυλων αλόγων - Η «ζώνη των ελεφάντων» αλλάζει την παλαιοντολογική ιστορία της περιοχής
LIFO NEWSROOM
Η εντυπωσιακή «φωταγώγηση» νευρώνων του εγκεφάλου ενώ λαμβάνεται μια απόφαση

Τech & Science / Η εντυπωσιακή «φωταγώγηση» νευρώνων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια λήψης μιας απόφασης

Νευροεπιστήμονες έφτιαξαν τον πρώτο «χάρτη» στην ιστορία του κλάδου τους που παρέχει μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει σε όλο τον εγκέφαλο τη στιγμή που λαμβάνεται μια απόφαση
LIFO NEWSROOM
H NASA αποκαλύπτει ενδείξεις ζωής σε βράχους του Άρη – Τι βρήκε το Perseverance

Τech & Science / H NASA αποκαλύπτει ενδείξεις ζωής σε βράχους του Άρη – Τι βρήκε το Perseverance

Το ρομπότ Perseverance της NASA εντόπισε βράχους στον Άρη με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που μπορεί να προέρχονται από αρχαία μικροβιακή ζωή. Οι επιστήμονες εξετάζουν αν αυτά τα ορυκτά αποτελούν τα πρώτα ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη
LIFO NEWSROOM