Στη Σιβηρία, οι επιστήμονες κατάφεραν να «αναστήσουν» σκουλήκια που βρίσκονταν στο παγωμένο υπέδαφος (περμαφρόστ) για 42.000 χρόνια, δηλαδή από την Πλειστόκαινο περίοδο. 

 

Παρότι ήταν παγωμένα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, δύο είδη από αυτά τα νηματώδη σκουλήκια επανήλθαν κανονικά στη ζωή, αναφέρει η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα στην καινούργια μελέτη της.

 

Πρόκειται για την πρώτη απόδειξη πως πολυκύτταροι οργανισμοί μπορούν να μείνουν ζωντανοί ύστερα από μεγάλη παραμονή στο παγωμένο υπέδαφος του Αρκτικού κύκλου.

 

Τα συγκεκριμένα σκουλήκια αν και μικροσκοπικά, περίπου 1 χιλιοστό είναι το μήκος τους, έχουν ορισμένες εξαιρετικές ικανότητες.

 

Μερικά μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και 1300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, βαθύτερα από κάθε άλλο πολυκύτταρο είδος.

 

φωτό: Doklady Biological Sciences
φωτό: Doklady Biological Sciences

 

 

Ένα άλλο υποδείδος τους που ζει σε νησί του Ινδικού Ωκεανού έχει πέντε διαφορετικά είδη στόματος, ανάλογα με τι τροφή υπάρχει διαθέσιμη στο περιβάλλον.

 

Για την νέα έρευνα οι επιστήμονες ανέλυσαν 300 δείγματα από το παγωμένο υπέδαφος της Αρκτικής και βρήκαν πως δύο από αυτά είχαν επιβιώσει. Το ένα ήταν ηλικίας 32.000 χρόνων και το άλλο 42.000 ετών

 

Όταν οι επιστήμονες τα ξεπάγωσαν τα είδαν να κινούνται και να τρώνε, κάνοντας τα την πρώτη πολυκύτταρη περίπτωση κρυοσυντήρησης.

 

Ωστόσο δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που οι επιστήμονες πετυχαίνουν κάτι τέτοιο. Στο παρελθόν έχει γίνει το ίδιο με έναν ιό ο οποίος «αναστήθηκε» ύστερα από 30.000 χρόνια παραμονής στο παγωμένο υπέδαφος της Σιβηρίας. 


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

 

Με πληροφορίες από Livescience.com