Είναι κοινώς αποδεκτό πως τα πλαστικά μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού έχουν παίξει ρόλο στα επίπεδα ρύπανσης του πλανήτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πετιούνται κάθε χρόνο περίπου 35 δισεκ. μπουκαλάκια νερού.

 

Το εργαστήριο Skipping Rocks Lab στο Λονδίνο έχει σκοπό να το αλλάξει αυτό και έτσι παρουσίασε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια το πρωτότυπο οoho!, μια φούσκα από βρώσιμη μεμβράνη -κατασκευασμένη από εκχύλισμα φυκιών- η οποία περιέχει νερό και αντικαθιστά ουσιαστικά το πλαστικό μπουκαλάκι.

 

Εάν δεν θέλεις να την καταπιείς, η εύπλαστη μεμβράνη θα βιοδιασπαστεί σε τέσσερις με έξι εβδομάδες, ακριβώς όπως ένα κομμάτι φρούτου.

 

Επιπλέον, μπορεί να κυκλοφορήσει σε διάφορες γεύσεις και χρώματα, καθώς και να χρησιμοποιηθεί για το συσκευάσμα αναψυκτικών, οινοπνευματωδών ποτών και καλλυντικών.

 

Η ομάδα πίσω από το ooho! αποφάσισε να κάνει την εφεύρεσή της πραγματικότητα. Για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ στράφηκε στην crowdfunding πλατφόρμα Crowdcube, βάζοντας στόχο τις 400.000 λίρες Αγγλίας και κατάφερε να πιάσει το στόχο μέσα σε μερικές μόνο ημέρες.

 

 

 

Οι ερευνητές του Skipping Rocks Lab αναγνωρίζουν ότι η κατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων για μπουκαλάκια μιας χρήσης και η ποσότητα των αποβλήτων που παράγουν είναι εξαιρετικά μη βιώσιμη. Το εργαστήριο έχει ιδρυθεί από την RCA και αποφοίτους του Imperial College του Λονδίνου στον τομέα της Καινοτομίας και των Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων.

 

Από την ίδρυση της εταιρίας μέχρι σήμερα, το προσωπικό έχει ασχοληθεί κυρίως με την τελειοποίηση της τεχνολογίας πίσω από το σχεδιασμό της μεμβράνης, καθώς και με την ανάπτυξη μίας καινοτόμου διαδικασίας παραγωγής. Όπως υποστηρίζουν, πλέον, το κόστος παραγωγής των μεμβρανών είναι μικρότερο από αυτό των πλαστικών μπουκαλιών.

 

Ο επόμενος στόχος είναι το ooho! να αρχίζει να εμφανίζεται πιλοτικά σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ Γκλάστονμπερι ή ο μαραθώνιος του Λονδίνο το 2018.

 

Με 750.000  μπουκαλάκια νερού να μοιράζονται στον μαραθώνιο κάθε χρόνο, αυτό θα είναι πραγματικό τεστ για το σε ποιο βαθμό η χρήση ooho! μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών σκουπιδιών.

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και designboom.com

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr