«Υπερεκτιμημένη» η αξία των ειδήσεων στη βιομηχανία της διαφήμισης, ισχυρίζεται η Google

Η Google αφαίρεσε τις ειδήσεις από τη μηχανή αναζήτησης και είδε «μηδενική διαφορά» Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Η Google δήλωσε ότι το ειδησεογραφικό περιεχόμενο δεν είναι σημαντικό για τη διαφημιστική της δραστηριότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός πειράματος που διεξήγαγε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. 

Ο τεχνολογικός γίγαντας αφαίρεσε τις ειδήσεις από τα αποτελέσματα αναζήτησης για το 1% των χρηστών του για 2,5 μήνες και την Παρασκευή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δοκιμής.

«Η μελέτη έδειξε ότι όταν αφαιρέσαμε αυτό το περιεχόμενο, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα διαφημιστικά έσοδα της μηχανής αναζήτησης και μια πτώση <1% (0,8%) στη χρήση», έγραψε Google.

Ο Πολ Λίου, διευθυντής οικονομικών της Google, ανέφερε σε δήλωσή του ότι έχουμε «δει αρκετές ανακριβείς αναφορές που υπερεκτιμούν κατά πολύ την αξία του ειδησεογραφικού περιεχομένου για την Google»

Η εταιρεία πρόσθεσε στην έκθεση ότι ο πραγματικός αντίκτυπος των διαφημιστικών εσόδων «δεν θα μπορούσε να διακριθεί στατιστικά από το μηδέν, ούτε συνολικά ούτε ανά χώρα».

Το πείραμα διεξήχθη στο Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Η δοκιμή προοριζόταν επίσης για τη Γαλλία, αλλά ένα γαλλικό δικαστήριο μπλόκαρε την κίνηση και προειδοποίησε ότι η Google θα τιμωρηθεί με πρόστιμο για παραβίαση συμφωνίας με την αντιμονοπωλιακή αρχή.

Γιατί η Google έκανε το πείραμα

Η Google δήλωσε ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της εταιρείας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα (EUCD), ένα από τα νομικά πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το πρόγραμμα αδειοδότησης για τους εκδότες ειδήσεων της ΕΕ.

Η Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης αμοιβής για τα μέσα ενημέρωσης από πλατφόρμες όπως η Google, που επωφελούνται από το περιεχόμενό τους.

Η Google αφαίρεσε τις ειδήσεις από τη μηχανή αναζήτησης και είδε «μηδενική διαφορά» Facebook Twitter
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σούνταρ Πιτσάι / Φωτ: EPA, αρχείου

Ο ευρωπαϊκός νόμος ορίζει ότι η Google και παρόμοιοι φορείς πρέπει να πληρώνουν τα ειδησεογραφικά μέσα για τη χρήση τμημάτων του περιεχομένου τους. Ωστόσο, το ζήτημα του πόσο αξίζει αυτό στην πραγματικότητα αυτό το περιεχόμενο θα μπορούσε να αποτελέσει επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η Google στις διαπραγματεύσεις.

Η αρχή ανταγωνισμού της Γαλλίας επέβαλε πέρυσι πρόστιμο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Google για παραβάσεις που συνδέονται με τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας για τους εκδότες ειδησεογραφικών μέσων.

Υπήρξαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης της Google που χρησιμοποιεί περιεχόμενο ειδησεογραφικών ιστοσελίδων για να εκπαιδεύσει δωρεάν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της.

Με πληροφορίες από Euronews

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Google πληρώνει 28 εκατομμύρια δολάρια σε αγωγή για φυλετική προκατάληψη

Διεθνή / Η Google πληρώνει 28 εκατομμύρια δολάρια σε αγωγή για φυλετική προκατάληψη

Η μήνυση ανέφερε ότι ισπανόφωνοι, Λατίνοι, αυτόχθονες Αμερικανοί εργαζόμενοι ή και από άλλα υπόβαθρα, ξεκινούσαν με χαμηλότερους μισθούς και επίπεδα εργασίας από τους λευκούς και Ασιάτες ομολόγους τους
LIFO NEWSROOM
Google, Σεργκέι Μπριν: 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, «το γλυκό σημείο παραγωγικότητας»

Διεθνή / Google, Σεργκέι Μπριν: 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, «το γλυκό σημείο παραγωγικότητας»

Εάν οι εργαζόμενοι δούλευαν σκληρότερα και ήταν στο γραφείο περισσότερο, η εταιρεία θα μπορούσε να φτάσει σε μια σημαντική ανακάλυψη τεχνητής γενικής νοημοσύνης, δήλωσε ο συνιδρυτής του τεχνολογικού γίγαντα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM