Το Twitter αφήνει ερευνητές και ακαδημαϊκούς «κλειδωμένους» εκτός πλατφόρμας

Το Twitter αφήνει ερευνητές και ακαδημαϊκούς "κλειδωμένους" εκτός πλατφόρμας Facebook Twitter
Πολλοί από τους υπαλλήλους του Twitter που εργάζονταν σε θέματα εμπιστευτικότητας και ασφάλειας είτε απολύθηκαν είτε έφυγαν από την εταιρεία από τότε που ο Μασκ αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου.
0

Όταν ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter, δεσμεύθηκε για μια νέα εποχή διαφάνειας και αλήθειας στη δημοφιλή πλατφόρμα. Ωστόσο, αυτή η διαφάνεια σύντομα θα έχει μεγάλο τίμημα – και δεν αναφερόμαστε μόνο στο αντίτιμο της συνδρομής.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο νέος ιδιοκτήτης του «γίγαντα» της κοινωνικής δικτύωσης σκοπεύει να «κλειδώσει» την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε πληθώρα δεδομένων για τα εκατομμύρια των χρηστών της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, η πρόσβαση ερευνητών απ’ όλο τον κόσμο που παρακολουθούν την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους διακόπτεται επίσης – εκτός και αν διαθέσουν τα χρήματα για να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στο Twitter.

Αυτή η κίνηση του Μασκ αποτελεί μέρος των προσπαθειών του να καταστήσει το Twitter κερδοφόρο, εν μέσω μειωμένων διαφημιστικών εσόδων, υποτονικής αύξησης των χρηστών και λυσσαλέου ανταγωνισμού από εταιρείες όπως το TikTok και το Instagram.

Το Twitter ήταν η μόνη εταιρεία που υπέβαλε ελλιπή έκθεση, με λίγα στοιχεία και χωρίς πληροφορίες σχετικά με το ποιο είναι το σχέδιό του σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους fact checkers, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η μετατόπιση αυτή έχει εξοργίσει τους ακαδημαϊκούς και τους νομοθέτες και ενδεχομένως να φέρει το Twitter ενώπιον νέων κανόνων περί τροποποίησης περιεχομένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα για λογαριασμό των ερευνητών.

«Το κλείσιμο ή η απαίτηση πρόσβασης επί πληρωμή των ερευνητών στην API θα είναι καταστροφικό», δήλωσε η Rebekah Tromble, διευθύντρια του Institute for Data, Democracy and Politics στο Πανεπιστήμιο George Washington, η οποία έχει περάσει χρόνια δουλεύοντας με την API του Twitter προκειμένου να εντοπίσει δυνητικά επιβλαβές υλικό στο διαδίκτυο.

«Υπάρχουν ανισότητες στους πόρους για τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές στα ιδρύματα της λεγόμενης Ivy League στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν πιθανώς να πληρώσουν. Αλλά υπάρχουν ερευνητές σε όλο τον κόσμο που απλά δεν θα έχουν τους πόρους να πληρώσουν για πρόσβαση σε αυτό», εξηγεί.

Η αλλαγή θα διέκοπτε την ελεύθερη πρόσβαση των ερευνητών στη λεγόμενη διεπαφή προγράμματος εφαρμογής (API) του Twitter, η οποία επέτρεπε σε ξένους ερευνητές να παρακολουθούν σε μεγάλη κλίμακα τι συνέβαινε στην πλατφόρμα. Η API ουσιαστικά έδινε στους ερευνητές άμεση πρόσβαση στις ροές δεδομένων της εταιρείας και διατηρήθηκε ανοιχτή για να τους επιτρέπει να παρακολουθούν τους χρήστες, μεταξύ άλλων για να εντοπίζουν επιβλαβές, ψεύτικο ή παραπλανητικό περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δημοσίευσε τον περασμένο μήνα μια έκθεση σχετικά με το πόσο εκτεταμένη ήταν η παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, αξιοποιώντας απευθείας το σύστημα API του Twitter. Χωρίς αυτή την πρόσβαση, το επίπεδο της ανάμειξης του Κρεμλίνου θα είχε χαθεί στην ιστορία, σύμφωνα με τον Joshua Tucker, συνδιευθυντή του Κέντρου για τα Κοινωνικά Μέσα και την Πολιτική του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Το Twitter δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα δημοσιογράφων να σχολιάσει το κατά πόσον αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει ακαδημαϊκούς και άλλους ανεξάρτητους ερευνητές. Και βέβαια, η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί και να μην υλοποιηθεί καν, ανάλογα με το πώς θα προσαρμόσει το Twitter τις πολιτικές του. Η ομάδα ανάπτυξης της εταιρείας δήλωσε μέσω μιας ανάρτησης στο κοινωνικό δίκτυο την περασμένη εβδομάδα ότι δεσμεύεται να επιτρέψει σε ερευνητές και ακαδημαϊκούς να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα μέσω κάποιας μορφής API.

«Θα επιστρέψουμε με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε την επόμενη εβδομάδα», ανέφεραν στο Twitter.

Ωστόσο, η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με το ποιος θα επηρεαστεί –και πόσο θα κοστίζει η πρόσβαση στα δεδομένα μετά τις 9 Φεβρουαρίου– έχει αφήσει ακαδημαϊκούς και άλλους ερευνητές με την απορία. Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους υπαλλήλους του Twitter που εργάζονταν σε θέματα εμπιστευτικότητας και ασφάλειας είτε απολύθηκαν είτε έφυγαν από την εταιρεία από τότε που ο Μασκ αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου.

Στο στόχαστρο της Ευρώπης

Αυτή η αλλαγή έρχεται τη στιγμή που μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις πρώτες εκθέσεις από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το πώς συμμορφώνονται με τον λεγόμενο κώδικα περί παραπληροφόρησης της Ε.Ε., μια εθελοντική συμφωνία μεταξύ των νομοθετών της Ε.Ε. και των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, στην οποία οι εταιρείες συμφωνούν να τηρήσουν μια σειρά αρχών για την πάταξη τέτοιου υλικού. Ο κώδικας περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την «ενδυνάμωση των ερευνητών» με τη βελτίωση της δυνατότητάς τους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εταιρειών για την παρακολούθηση του διαδικτυακού περιεχομένου.

(σ.σ.: Και μαντέψτε: το Twitter απέτυχε σ’ αυτό το πρώτο τεστ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση, λίγους μήνες πριν αρχίσει να εφαρμόζεται ο σημαντικότερος νόμος για το περιεχόμενο και τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος φυσικά επισύρει σαρωτικά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται).

Δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το YouTube, το Facebook και το TikTok, κλήθηκαν να παραδώσουν αυτόν τον μήνα έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσαν τον χάρτη της Ε.Ε. κατά της παραπληροφόρησης – ο λόγος για τον Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση του 2022, που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2022. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες τεχνολογίας κλήθηκαν να παράσχουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα fake news και τις ξένες παρεμβάσεις στις πλατφόρμες τους.

Όμως το Twitter ήταν η μόνη εταιρεία που υπέβαλε ελλιπή έκθεση, με λίγα στοιχεία και χωρίς πληροφορίες σχετικά με το ποιο είναι το σχέδιό του σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους fact checkers, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το Twitter θα έπρεπε να διευκολύνει τη μελέτη των όσων συμβαίνουν στην πλατφόρμα του, όχι να τη δυσχεραίνει», δήλωσε η Αμερικανίδα βουλευτής Lori Trahan, μέλος των Δημοκρατικών από τη Μασαχουσέτη, αναφερόμενη στην επικείμενη αλλαγή στην πρόσβαση στα δεδομένα. «Αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά κακών κινήσεων από το Twitter υπό την ηγεσία του Έλον Μασκ», κατέληξε η ίδια.

Το θλιβερό είναι οτι η Ευρώπη ανέμενε χθες αυτή την αξιοθρήνητη εικόνα από τον Μασκ. Το ακόμη πιο θλιβερό; Ότι δεν ξέρει τι να περιμένει –όπως άλλωστε και η Αμερική– μετά από αυτό το σερί προβληματικών επιλογών του Μασκ, μεταξύ των οποίων και η επιστροφή του Τραμπ και άλλων αμφιλεγόμενων στο παιχνίδι της ρητορικής μίσους στα social media.

Με στοιχεία από Politico.eu

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM