Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του είναι τόσο σημαντικές για την επιστήμη

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι εικόνες του είναι τόσο σημαντικές για την επιστήμη Facebook Twitter
Φωτ.: NASA.
0

Με δέος αντίκρισε η ανθρωπότητα τις εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb από τα βάθη του σύμπαντος που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες από τη NASA. 

Πέραν όμως του πόσο θεαματικές είναι αυτές οι φωτογραφίες, αποκτούν επιπλέον αξία αν αναλογιστούμε ότι είναι αποτέλεσμα δουλειάς δεκαετιών από χιλιάδες ανθρώπους. Οι εικόνες αυτές προέκυψαν μετά από πολλές καθυστερήσεις και τεράστια χρηματοδότηση.

Παρακάτω βλέπουμε την πρώτη εικόνα που τράβηξε το Webb και δημοσίευσε η NASA τη Δευτέρα:

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του έχουν τόσο μεγάλη σημασία Facebook Twitter
Φωτ.: NASA.

Αυτό που κάνει την εν λόγω φωτογραφία τόσο εντυπωσιακή έχει να κάνει με το ότι είναι τόσο μικρή και ταυτόχρονο αποτυπώνει έναν τόσο μεγάλο χώρο του σύμπαντος.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα μικρό τμήμα του νυχτερινού ουρανού. Όμως πολλά από τα φωτεινά σημεία της φωτογραφίας είναι ολόκληροι αχανείς γαλαξίες που ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει το μέγεθός τους. 

Και ενώ μας φαίνεται σαν μια επίπεδη εικόνα, στην πραγματικότητα αποτελεί και ένα ταξίδι στο χρόνο. Τα πιο αδύναμα φωτεινά σημεία είναι γαλαξίες ηλικίας τουλάχιστον 13 δισεκατομμυρίων ετών. Όμως το Webb δε μένει απλά στον εντοπισμό αυτών των αρχαίων γαλαξιών καθώς έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα και μετρήσεις για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται αυτοί οι πρώτοι γαλαξίες. 

Εκτός αυτών, η φωτογραφία αυτή δείχνει το πόσο πλέον το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο ξεπερνά σε απόδοση το Hubble.

Στα αριστερά αποτυπώνεται η εικόνα του Hubble και στα δεξιά η εικόνα του Webb. Η διαφορά στην ανάλυση είναι ξεκάθαρη:

Το άλλο πλεονέκτημα του Webb έναντι του Hubble είναι ο τύπος του φωτός που συλλέγει. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει μόνο μια στενή ζώνη γνωστή ως «ορατό φως», αλλά το σύμπαν ενέχει και άλλα είδη φωτός: υπεριώδες φως και ακτίνες γάμμα. Επίσης, υπάρχει το φως χαμηλότερης ενέργειας με μεγαλύτερα μήκη κύματος: υπέρυθρες, μικροκύματα και άλλα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συλλέγει ορατό φως, υπεριώδες και λίγο υπέρυθρο. Το Webb είναι κυρίως ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο, επομένως βλέπει φως που είναι σε μεγαλύτερο μήκος κύματος από αυτό που μπορούν να δουν τα μάτια μας. Με αυτόν τον τρόπο το Webb μπορεί να δει πιο πίσω στο χρόνο και επομένως πιο μακριά σε σύγκριση με το Hubble.

Εχθές, η NASA δημοσίευσε ακόμη περισσότερες εικόνες από το Webb, επιδεικνύοντας περεταίρω τις ομολογουμένως εντυπωσιακές δυνατότητές του. Παρακάτω αποτυπώνεται το νεφέλωμα Carina. Το υπέρυθρο φως κρύβεται λιγότερο από την κοσμική σκόνη, και έτσι το τηλεσκόπιο Webb μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα αστέρια σε αυτήν την περιοχή από ό,τι το Hubble.

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του έχουν τόσο μεγάλη σημασία Facebook Twitter
Φωτ.: NASA.

Στη συνέχεια, η NASA δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει το λεγόμενο κουιντέτο του Στεφάν.

«Το Webb δείχνει λεπτομέρειες που δεν έχουν ξαναεντοπιστεί σε αυτήν την ομάδα γαλαξιών», αναφέρει η NASA.

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του έχουν τόσο μεγάλη σημασία Facebook Twitter
Φωτ.: NASA.

Σε μια άλλη εκπληκτική εικόνα, το τηλεσκόπιο αποτυπώνει τα υπολείμματα ενός ετοιμοθάνατου αστεριού στο Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου.

Οι δύο εικόνες καταγράφουν το ίδιο σημείο αλλά έχουν διαφορετική ένταση υπέρυθρου φωτός.

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του έχουν τόσο μεγάλη σημασία Facebook Twitter
Φωτ.: NASA.

Όσα θεαματικά ήρθαν τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα, φαίνεται πως αποτελούν μόνο την αρχή της επιστημονικής αποστολής του James Webb. 

Οι επιστήμονες ελπίζουν να το χρησιμοποιήσουν μελλοντικά για τη λεπτομερή παρατήρηση των πρώτων γαλαξιών και να κατανοήσουν περισσότερα πράγματα γύρω από τις απαρχές του σύμπαντος. 

Με πληροφορίες από Vox

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM