Tαξιδεύοντας online στα σύννεφα - Η τεχνολογία είναι ήδη εδώ

Tαξιδεύοντας online στα σύννεφα - Η τεχνολογία είναι ήδη εδώ Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, εν ώρα πτήσης, μπορεί στο μέλλον να αποφέρει πολλά κέρδη σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι αεροπορικές εταιρείες πάντως, ιδίως στην Ευρώπη, παραμένουν ακόμη επιφυλακτικές.

Προς το παρόν, πριν από κάθε απογείωση οι επιβάτες πρέπει να απενεργοποιούν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορούν να ανοίξουν και πάλι τηλέφωνα, τάμπλετ και υπολογιστές, χωρίς όμως να έχουν, κατά κανόνα, πρόσβαση στο ίντερνετ.

Για όσους κάνουν επαγγελματικά ταξίδια οι ήσυχες ώρες της πτήσης χωρίς e-mail από τη δουλειά είναι ίσως είναι η μόνη ευκαιρία για ένα διάλειμμα, αλλά όχι και για τους υπόλοιπους επιβάτες που θέλουν να σερφάρουν στις αγαπημένες τους σελίδες.

Πάντως από τεχνικής άποψης είναι εδώ και καιρό εφικτή η σύνδεση στο διαδίκτυο εν ώρα πτήσης μέσω δορυφόρου.

Μάλιστα επειδή η τεχνολογία αυτή συνεχώς βελτιώνεται, ειδικοί προβλέπουν ότι η διάδοση του διαδικτύου στις πτήσεις μπορεί να αποφέρει υψηλά κέρδη στις αεροπορικές εταιρείες.


«Η χρήση του ευρυζωνικού διαδικτύου σε πτήσεις εντός της ΕΕ υπόσχεται στον κλάδο σημαντικά κέρδη» αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Αντρέας Σπεθ, δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα αερομεταφορών.

Σύμφωνα με το London School of Economics, μέχρι το 2035 τα συνολικά κέρδη παγκοσμίως από τη χρήση του διαδικτύου σε πτήσεις υπολογίζονται στα 135 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα πρόσθετα κέρδη μόνο για τις αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να φτάσουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.


Πιο διστακτικές οι ευρωπαϊκές αερογραμμές

Για την ώρα πάντως η χρήση ίντερνετ εν ώρα πτήσης είναι δυνατή κυρίως στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραμένουν ακόμη επιφυλακτικές. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μέχρι τώρα τεχνολογία που αποστέλλει μέσω δορυφόρου δεδομένα σε ειδικούς δέκτες μέσα στο αεροσκάφος.

Η τεχνολογία αυτή βέβαια κοστίζει γακριβά ενώ η ταχύτητα του ίντερνετ παραμένει χαμηλή.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία δεν θεωρεί ότι το Wifi στην καμπίνα επιβατών θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στα δεδομένα των πτήσεων, μιας και οι επιβάτες που θέλουν να ενημερωθούν από το διαδίκτυο το κάνουν πριν από την πτήση.

Άλλωστε και η αεροπορική εταιρεία Condor, του ομίλου Thomas Cook, δεν σχεδιάζει να εξοπλίσει στο προσεχές μέλλον τα αεροσκάφη της με ίντερνετ. «Το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας ενός τέτοιο δικτύου είναι πολύ υψηλό», αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας.


Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση της Γερμανική Ομοσπονδίας Γερμανών Αερομεταφορέων, το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί το διαδίκτυο στο αεροπλάνο καλή ιδέα. Πριν από πέντε χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 40%.


Νέες τεχνικές δυνατότητες

Γεγονός είναι ότι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ίντερνετ στο αεροπλάνο η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, κάτι που ενδέχεται να παίξει θετικό ρόλο στο μέλλον για την περαιτέρω διάδοσή του.

Ήδη η γερμανική Telekom μαζί με τις Inmarsat και Nokia εστιάζουν στην ανάπτυξη της λεγόμενης «τεχνολογίας ΕΑΝ», η οποία στηρίζεται στη μετάδοση δεδομένων όχι πια μέσω δορυφόρου, αλλά μέσω σημάτων LTE που προέρχονται από ραδιοφωνικές κεραίες εδάφους.

Ήδη υπάρχουν 300 τέτοιες κεραίες σε όλη την Ευρώπη, όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Φοξ από την Telekom. Mε τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας αναμένεται να μειωθεί και το κόστος του ίντερνετ στις πτήσεις. Ήδη πρώτος πελάτης της Telekom είναι η βρετανική αεοπορική ΙΑG, ωστόσο το όλο σύστημα βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο.


«Στο μεταξύ συνομιλούμε και με άλλους αερομεταφορείς», σημειώνει ο Ντ. Φοξ. Ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες ενδέχεται να επιδείξει και η Lufthansa, η οποία είναι ήδη πρωτοπόρος στο θέμα του διαδικτύου στον αέρα.

Τόσο η ίδια όσο και η θυγατρική της, Eurowings, προσφέρουν από το 2017 πακέτα σύνδεσης Wifi σε πτήσεις εντός Γερμανίας και Ευρώπης, ωστόσο η τιμή τους είναι ακόμη υψηλή και η ταχύτητα του ίντερνετ όχι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Από την πλευρά της, η Ryanair δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό με ενδιαφέρον εντούτοις, όπως σημειώνει εκπρόσωπός της, πάντα θα υπάρχουν επιβάτες που θα θέλουν απλώς να κάνουν ένα διάλειμμα από το ίντερνετ κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM