Τα σοκαριστικά στοιχεία για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω WhatsApp

Τα σοκαριστικά στοιχεία για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω WhatsApp Facebook Twitter
EPA
0

Έντονες επικρίσεις δέχεται η εφαρμογή WhatsApp αναφορικά με τον ρόλο της στη διάδοση ψευδών ειδήσεων παγκοσμίως.

Η εφαρμογή κατηγορείται από πληθώρα αναλυτών για διάδοση ψευδών ειδήσεων στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Κένυα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι συνέπειες αυτών των εσφαλμένων πληροφοριών αποδείχθηκαν μοιραίες, οδηγώντας στον θάνατο ανθρώπων.

Ινδία: Η φονική οργή του όχλου

 

Πριν μερικές ημέρες, ο Αμπιτζίτ Ναθ και η Νιλοτπάλ Ντας, επέστρεφαν στο κατάλυμά τους μετά από μία επίσκεψη στον καταρράκτη του Άσαμ.


Σταματώντας για να ζητήσουν οδηγίες, δέχθηκαν την επίθεση των ντόπιων που τους τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητο και τους χτύπησαν μέχρι θανάτου, κατηγορώντας τους για απαγωγές παιδιών.

«Οι χωριάτες ήταν καχύποπτοι με τους περαστικούς και τους ξένους τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο WhatsApp διαδιδόταν η "είδηση" πως απαγωγείς παιδιών δραστηριοποιούνταν στην περιοχή», δήλωσε αργότερα ένας τοπικός αξιωματούχος.

Τον τελευταίο καιρό, η αστυνομία της Ινδίας έχει καταγράψει δεκάδες βίαια περιστατικά που συνδέονται με διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών μέσω WhatsApp.

Βραζιλία: Fake news για τους εμβολιασμούς

Στην Βραζιλία το WhatsApp συνδέεται με την έξαρση του κίτρινου πυρετού, μετά από ευρεία διάδοση άρθρων και βίντεο κατά του εμβολιασμού μέσω της εφαρμογής.

Πολιτική χειραγώγηση στην Κένυα

Κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Κένυα, οι διαχειριστές της εφαρμογής στην χώρα παραδέχθηκαν πως ένας τεράστιος όγκος ψευδών πολιτικών ειδήσεων διαμοιράστηκαν σε ντόπιους ψηφοφόρους.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η παραπληροφόρηση μέσω WhatsApp φαίνεται πως περνά τώρα και στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Βρετανοί χρήστες της εφαρμογής, έγιναν μάρτυρες μιας ψευδούς φήμης που μοιράστηκε αστραπιαία μέσω WhatsApp, σύμφωνα με την οποία το ζεύγος Μπέκαμ σκόπευε να ανακοινώσει ότι χωρίζει.

Ενημέρωση μέσω WhatsApp

Μία νέα ανάλυση από το Ινστιτούτο Reuters του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καταδεικνύει ότι αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των ανθρώπων που βασίζονται για την ενημέρωσή τους στο WhasApp έναντι του Facebook.

Η εφαρμογή έχει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλον τον κόσμο, που συζητούν και μοιράζονται ιστορίες αλλά και ειδήσεις σε καθημερινή βάση. 

«Γρήγορα ψέματα»

«Δεν απέχει και πολύ από τους διά ζώσης διαλόγους ως προς το περιεχόμενο, αλλά αυτό που το διαφοροποιεί είναι η ταχύτητα με την οποία διαδίδονται οι ειδήσεις μέσω τέτοιων εφαρμογών», εξηγεί ο Νικ Νέιμαν, ένας από τους ερευνητές της ανάλυσης.

Σε αντίθεση με το Facebook, το Twitter και το Instagram, το WhatsApp δεν διαθέτει αλγόριθμους που να φιλτράρουν το περιεχόμενο που παρουσιάζεται στους χρήστες.

Αυτό σε συνδυασμό με της κωδικοποίηση των μηνυμάτων καθιστά αδύνατο ακόμα και για τους διαχειριστές της εφαρμογής να ελέγξουν το περιεχόμενο που διαδίδεται.

«Οι λόγοι που ολοένα και περισσότεροι χρήστες προτιμούν το WhatsApp έχουν να κάνουν με την ιδιωτικότητα. Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δόλιους σκοπούς», προειδοποιεί ο Νέιμαν.

Αν και η εφαρμογή ανήκει στον «αστερισμό» εφαρμογών του Facebook λειτουργεί εντός διαφορετικού πλαισίου και ο έλεγχος των μηνυμάτων είναι πρακτικά αδύνατος.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM
«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
NEWSROOM