Τα χρήματα φέρνουν πάντα περισσότερη ευτυχία, λέει νέα έρευνα

Τα λεφτά φέρνουν πάντα περισσότερη ευτυχία, λέει νέα έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Όταν πρόκειται για χρήματα, όσο περισσότερα είναι τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από έναν συνεργάτη της Σχολής Wharton. 

O ερευνητής μέσα από μελέτη, κατέληξε ότι η σχέση ανάμεσα στον πλούτο και την ευημερία δεν εξαντλείται όταν τα εισοδήματα φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο. 

Ο Matthew Killingsworth, ο οποίος μελετά τα αίτια της ανθρώπινης ευτυχίας, δήλωσε ότι τόσο οι εκατομμυριούχοι όσο και οι δισεκατομμυριούχοι είναι σημαντικά πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια ετησίως, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η θετική συσχέτιση μεταξύ χρημάτων και ευημερίας παρατηρείται πολύ ψηλά στην οικονομική κλίμακα», δήλωσε ο Killingsworth. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, πέρυσι, ο Killingsworth ήταν μέλος ομάδας επιστημόνων, ανάμεσα στους οποίους άνηκε και ο Daniel Kahneman, που δημοσίευσαν μια μελέτη που αμφισβήτησε μια δημοσίευση του 2010 από τον Kahneman και τον οικονομολόγο Angus Deaton, σύμφωνα με την οποία η ευτυχία τείνει να αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα εισοδήματα μέχρι όμως τα εισοδήματα να φτάσουν περίπου τις 60.000 με 90.000 δολάρια ετησίως. Από αυτό το σημείο και μετά η ευτυχία παύει να συσχετίζεται με τα χρήματα. 

Οι Kahneman και Killingworth ανέλυσαν εκ νέου αυτή την επιστημονική μελέτη και διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας ίσχυε και για άτομα που είχαν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον μέχρι τα 500.000 δολάρια. 

Τα ευρήματα της πρόσφατης επιστημονικής έρευνας για τη σχέση ανάμεσα στα χρήματα και την ευτυχία

Η νέα έρευνα, την οποία δημοσιεύει ο ίδιος ο Killingsworth, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με καθαρή περιουσία εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων ανέφεραν μια μέση βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ 5,5 και 6 στα 7, σε σύγκριση το 4,6 βαθμό που έδιναν για τη ζωή τους όσοι έβγαζαν περίπου 100.000 δολάρια ετησίως. Όσοι βγάζουν περίπου 15.000 έως 30.000 δολάρια ετησίως από την άλλη, βαθμολογούσαν τη ζωή τους με κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από 4. 

Αυτό καθιστά τη διαφορά στην ευτυχία μεταξύ των πλουσιότερων και των μεσαίων εισοδηματικών ομάδων σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ των μεσαίων και των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων, δήλωσε ο Killingsworth.  

«Το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ του χαμηλού και του υψηλού άκρου των εισοδημάτων είναι γιγαντιαίο», είπε. 

Τα ευρήματα προέκυψαν συνδυάζοντας δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη έρευνα του Killingsworth με εκείνα από μια μελέτη του 2018 σε 4.000 άτομα με μέσο πλούτο από 3 έως 8 εκατομμύρια δολάρια από 17 χώρες και μια έρευνα του 1985 στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς.  

Οι προηγούμενες μελέτες έθεσαν «σχεδόν πανομοιότυπες» ερωτήσεις με αυτές του Killingsworth, με τα άτομα να καλούνται να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο είναι «ικανοποιημένοι» από τη ζωή τους. 

Με πληροφορίες από Bloomberg 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η παράνοια του Πλούτου και το αέναο κυνήγι του χρήματος

Στις πρόβες της Επιδαύρου / Η παράνοια του Πλούτου και το αέναο κυνήγι του χρήματος

Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στην ανελέητη σάτιρα του Αριστοφάνη με μια ελεύθερη μεταφορά του «Πλούτου» που θα ανεβάσει στην Επίδαυρο, φιλοδοξώντας να πει πολλές σκληρές αλήθειες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκληματολόγος του Cambridge εξηγεί πώς οι άνδρες κακοποιητές χρησιμοποιούν την αγάπη ως όπλο ελέγχου

Τech & Science / Εγκληματολόγος του Cambridge εξηγεί πώς οι άνδρες κακοποιητές χρησιμοποιούν την αγάπη ως όπλο ελέγχου

Πριν εμφανιστεί το πρώτο σημάδι βίας, έχει ήδη στηθεί η ψυχολογική «παγίδα» - Η έρευνα που δείχνει την «προετοιμασία» των κακοποιητών για να δημιουργήσουν «δεσμούς τραύματος»
LIFO NEWSROOM
Βρετανοί ψυχολόγοι: Οι γονείς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αθλητισμό

Τech & Science / Βρετανοί ψυχολόγοι: Οι γονείς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αθλητισμό

Αθλητικοί ψυχολόγοι στη Βρετανία προειδοποιούν: οι φωνακλάδες και πιεστικοί γονείς είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά που αθλούνται - Όταν η στήριξη γίνεται πίεση, το παιχνίδι χάνει το νόημά του
LIFO NEWSROOM
Βόρειος Λευκός Ρινόκερος: Το πρότζεκτ για να μην εξαφανιστεί το πιο απειλούμενο ζώο στον πλανήτη

Τech & Science / Βόρειος Λευκός Ρινόκερος: Το πρότζεκτ για να μην εξαφανιστεί το πιο απειλούμενο ζώο στον πλανήτη

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και η Colossal Biosciences στοχεύουν να φέρουν ξανά στη ζωή τον βόρειο λευκό ρινόκερο μέσα σε τέσσερα χρόνια, χρησιμοποιώντας γονιδιακή επεξεργασία και παρένθετες μητέρες
LIFO NEWSROOM
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΥΑΛΟ

Τech & Science / Παιχνίδια εγκεφάλου: Νέα μελέτη δείχνει πώς «ξυπνούν» τον νου και καθυστερούν τη γήρανση

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένα brain games, όπως αυτά του BrainHQ, μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητα της ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο, επιβραδύνοντας τη γνωστική εξασθένηση και ενισχύοντας τη μνήμη και την προσοχή
LIFO NEWSROOM
Νέα μελέτη: Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Τech & Science / Νέα μελέτη: Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Νέα διεθνής μελέτη δείχνει ότι όσοι σταματούν το κάπνισμα στη μέση ηλικία μειώνουν στο μισό τη φθορά του εγκεφάλου και μέσα σε 10 χρόνια έχουν ίδιες πιθανότητες για άνοια με όσους δεν κάπνισαν ποτέ
LIFO NEWSROOM