Τα «χρησιμοποιημένα» χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να χρησιμεύσουν ως οικολογικά χημικά

Τα «χρησιμοποιημένα» χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να χρησιμεύσουν ως οικολογικά χημικά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Οι «βελόνες» από τα πραγματικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που πετάμε μετά τις γιορτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φιλικές προς το περιβάλλον χημικές ουσίες, οι οποίες θα συνέβαλαν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Sustainable Chemistry & Engineering οι «βελόνες» του δέντρου χρησιμεύουν και ως χημικά προϊόντα, όπως συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δέντρα σε όλο τον κόσμο πουλιούνται κάθε χρόνο και μετά το τέλος των εορτασμών καταλήγουν σε χωματερές

Εκτός από την εμφανή σπατάλη πόρων, κάθε δέντρο απελευθερώνει επίσης 16 κιλά αερίων του θερμοκηπίου καθώς αποσυντίθεται, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες που στηρίχθηκαν σε προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το 2018, διαπίστωσαν ότι «βελόνες» που περισσεύουν μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα προϊόντα. 

Με την προσθήκη θερμότητας και διαλυτών, η χημική δομή των «βελόνων» μπορεί να διασπαστεί σε βιοέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε μπογιές, γλυκαντικά, κόλλες και ξύδι.

Με πληροφορίες από Design Taxi

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ