Τα φίδια έχουν κλειτορίδες, οι επιστήμονες «μόλις» το ανακάλυψαν: «Ίσως προσφέρουν ευχαρίστηση»

Τα φίδια έχουν κλειτορίδες και θα μπορούσαν να είναι εκεί για ευχαρίστηση Facebook Twitter
0

Τα θηλυκά φίδια έχουν κλειτορίδα, όπως επιβεβαιώσαν για πρώτη φορά επιστήμονες, σε μια μελέτη των σεξουαλικών οργάνων των ερπετών.

Οι επιστήμονες λένε ότι σε προηγούμενες έρευνες τα όργανα αυτά είχαν λανθασμένα εκληφθεί ως αρωματικοί αδένες ή εκδοχές υπανάπτυκτου πέους. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, ασκεί κριτική στη συγκριτικά περιορισμένη έρευνα για τα θηλυκά σεξουαλικά όργανα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φίδια έχουν δύο μεμονωμένες κλειτορίδες - «ημικλειτορίδες» - που χωρίζονται από ιστό και βρίσκονται κάτω από το δέρμα, στην κάτω πλευρά της ουράς.

«Τα γεννητικά όργανα των θηλυκών παραβλέπονται επιδεικτικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρσενικά, περιορίζοντας την κατανόηση της σεξουαλικής αναπαραγωγής σε όλες τις γενεαλογικές γραμμές των σπονδυλωτών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα αρσενικά φίδια και οι σαύρες είναι γνωστό ότι διαθέτουν ζεύγος πεών, που ανασηκώνονται έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης.

Τα φίδια έχουν κλειτορίδες και θα μπορούσαν να είναι εκεί για ευχαρίστηση Facebook Twitter

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Megan Folwell, σχολίασε ότι «ένα τεράστιο ταμπού γύρω από τα γυναικεία γεννητικά όργανα» ήταν ένας πιθανός παράγοντας για τον οποίο οι κλειτορίδες των φιδιών δεν είχαν περιγραφεί νωρίτερα. «Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός του να μην ξέρεις τι να ψάξεις και να μην θέλεις να ψάξεις», είπε.

«Το να προσπαθείς να το βρεις δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα - μερικά είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά», πρόσθεσε η Folwell.

Η ερευνήτρια, πρώτα τεμάχισε τις κλειτορίδες σε μια θανατηφόρα οχιά, στην οποία το όργανο σχηματίζει ένα τριγωνικό σχήμα «σαν καρδιά». «Ήμουν τυχερή που η θανατηφόρα οχιά είχε μία αρκετά εμφανή ημικλειτορίδα», δήλωσε η Folwell.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη συμπεριφορά των φιδιών, η Folwell δήλωσε ότι η ομάδα θεωρεί ότι οι ημικλειτορίδες «θα μπορούσαν να παρέχουν κάποιο είδος σήματος διέγερσης για την κολπική χαλάρωση και λίπανση, το οποίο θα βοηθούσε το θηλυκό στη συνουσία και ενδεχομένως θα απέτρεπε τη βλάβη από αυτά τα μεγάλα, φυσικά «αγκίστρια» και «αγκάθια» του πέους των φιδιών, κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος».

"Θα μπορούσε επίσης να στέλνει σήμα προς τις ωοθήκες για την ωορρηξία (...) την προετοιμασία για την αποθήκευση σπέρματος», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές προχώρησαν μελέτησαν την ανατομία 10 φιδιών από εννέα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων ήταν πύθωνες και οχιές. 

«Ορισμένες από τις κλειτορίδες είναι αρκετά μυώδεις και μεγάλες - ας πούμε στις οχιές - αλλά είναι πολύ λεπτές, τεντωμένες και μικρές σε κάποια άλλα φίδια», δήλωσε η δρ Jenna Crowe-Riddell, συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη νευροοικολογία στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Τα μεγέθη κυμαίνονταν από λιγότερο από ένα χιλιοστό έως επτά χιλιοστά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ημικλειτορίδες αποτελούνται από στυτικό ιστό που πιθανώς διογκώνεται με αίμα, καθώς και από νευρικές δέσμες που «μπορεί να είναι ενδεικτικές της ευαισθησίας αφής, παρόμοιες με την κλειτορίδα των θηλαστικών».

«Τώρα που ξέρουμε την ύπαρξή της, ξέρουμε πώς μοιάζει, ξέρουμε ότι υπάρχει στυτικός ιστός με νεύρα - δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε: γιατί αυτό να μην είναι για ευχαρίστηση;». αναρωτήθηκε η Crowe-Riddel. «Νομίζω ότι αξίζει να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα για τα φίδια».

Η μελέτη έρχεται μετά από μια περίληψη έρευνας που παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος και ανέφερε ότι η ανθρώπινη κλειτορίδα έχει μεταξύ 9.850-1.100 ίνες νεύρων - περίπου 20% περισσότερες από τον προηγουμένως ευρέως αναφερόμενο αριθμό των 8.000, ο οποίος φέρεται να είχε προέλθει από έρευνα σε αγελάδες.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM