Οστά ενός ενήλικου μαλλιαρού μαμούθ- εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα μάλιστα- το οποίο περιπλανιόταν στη Γη πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια, εντοπίστηκαν σε λίμνη στη βόρεια Σιβηρία.

 

Κάτοικοι της χερσονήσου Γιαμάλ- πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο- εντόπισαν τμήμα του κρανίου του μαμούθ, αρκετά πλευρά και οστά των μπροστινών ποδιών, κάποια από τα οποία έφεραν ακόμη μαλακό ιστό πάνω τους. Τα ευρήματα ανασύρθηκαν στις 23 Ιουλίου, ενώ οι επιστήμονες κάνουν ακόμη έρευνες στο σημείο, για άλλα οστά.

 

Ολοένα συχνότερα εντοπίζονται παρόμοια ευρήματα στη Σιβηρία, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής γίνεται με ταχύτερο ρυθμό σε αυτή την περιοχή σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη, με συνέπεια να λιώσει σε κάποια σημεία το μέχρι πρότινος μόνιμα παγωμένο υπέδαφος. Τον Δεκέμβριο, επιστήμονες είχαν δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες ενός προϊστορικού κουταβιού, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 18.000 ετών, το οποίο βρέθηκε το 2018.

 

Τα οστά του μαμούθ που βρέθηκαν τώρα είναι τουλάχιστον 10.000 ετών, αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ακριβώς πότε έζησε ή σε τι ηλικία πέθανε, εξήγησε ο Ντμίτρι Φρόλοβ, ο διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου Αρκτικών Μελετών.

 

Ερευνητές έχουν βρει στη Ρωσία απολιθώματα μαμούθ που χρονολογούνται έως και πριν από 30.000 χρόνια, σημείωσε ο Φρόλοβ. Από την πλευρά της η Γεβγκένιγια Χοζιάινοβα, επιστήμονας μουσείου της περιοχής επεσήμανε ότι είναι ασυνήθιστο να εντοπίζονται τόσα πολλά οστά ενός ζώου. «Φυσικά, θα θέλαμε να βρούμε και τα υπόλοιπα, να καταλάβουμε πόσο πλήρες είναι το εύρημα. Όπου έχει διατηρηθεί μαλακός ιστός, είναι ένα πολύτιμο υλικό για να μελετήσουμε», δήλωσε ακόμη.

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr