Ρεκόρ 20ετίας στα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη καθώς ενισχύεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ρεκόρ 20ετίας στα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη καθώς ενισχύεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα Facebook Twitter
EPA
0

Η ενίσχυση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ευρώπη είναι πιθανό να ευθύνεται για το ρεκόρ 20ετίας σε κρούσματα ιλαράς, επισημαίνουν ειδικοί σε θέματα υγείας που προειδοποιούν ότι ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν από την τάση αυτή. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέλυσε ο Guardian, τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τις 60.000 φέτος - αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό. Διπλάσιοι είναι και οι θάνατοι καθώς 72 άνθρωποι έχασαν της ζωή τους από ιλαρά μέχρι τώρα, μέσα στο 2018. 

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι σκεπτικιστές κατά των εμβολίων συμπαρασύρουν τα ποσοστά ανοσίας απέναντι στην ιλαρά, στον HPV, στη γρίπη και άλλες ασθένειες, καθώς οι θέσεις όσων αντιτίθενται στους εμβολιασμούς, ενισχύεται μέσα από τα social media.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία, Βιτένις Αντρουκάιτις, κατηγόρησε σήμερα για ανευθυνότητα τους λαϊκιστές πολιτικούς που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις κατά των εμβολίων, ενισχύοντας το κλίμα αμφιβολίας στους πολίτες. 

Ο Αντρουκάιτις, πρώην καρδιοχειρουργός ο ίδιος, εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Δεν είμαι μόνο εγώ, όλη η επιστημονική κοινότητα έχει θορυβηθεί: επιδημιολόγοι, παιδίατροι, ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες και πολλοί υπουργοί Υγείας». 

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι παιδιά πεθαίνουν ακόμη από ιλαρά. «Υποσχεθήκαμε ότι το 2020 η Ευρώπη θα ήταν "ελεύθερη από ιλαρά"», τόνισε χαρακτηριστικά.  

Ο Σεθ Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της Διεθνούς Συμμαχίας υπέρ των Εμβολιασμών, σχολιάζει πως ο σκεπτικισμός είναι εξίσου μεταδοτικός με ορισμένες ασθένειες καθώς «ιδρύματα και δεδομένα αμφισβητούνται τακτικά και τα ψέματα γίνονται αποδεκτά».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ διερευνούν τους λόγους που εντείνεται η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, αναζητώντας τρόπους για να καθησυχαστούν οι πολίτες. 

«Λαϊκιστές, δεξιοί πολιτικοί, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και τη Γαλλία, συντάσσονται με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, υποστηρίζοντας τους σκεπτικιστές και το "δικαίωμα" των γονιών να μην διασφαλίζουν την άμυνα των παιδιών τους, σε χώρες που ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός πριν την εγγραφή στο σχολείο», γράφει ο Guardian.

«Είναι πολύ ανεύθυνοι», λέει ο Αντρουκάιτις. «Τι βλέπουμε σε αυτό το λαϊκίστικο κίνημα; Ανευθυνότητα. Ας δούμε τι συμβαίνει με αυτές τις επιδημίες ιλαράς, όταν έχουμε στην εξουσία αυτούς που ξεκίνησαν τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων», προσθέτει.

Πρόσφατα δεδομένα, δείχνουν σταθερό συσχετισμό μεταξύ των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμών και των επιδημιών ιλαράς. 

Η απότομη πτώση στα ποσοστά εμβολιασμού στη Γαλλία το 2010, ακολουθήθηκε από μία έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς την επόμενη χρονιά. Στην Ιταλία, όταν τα ποσοστά εμβολιασμών μειώθηκαν, το 2014, τα κρούσματα ανά μήνα αυξήθηκαν από δεκάδες σε εκατοντάδες. 

Το 2014, τα ποσοστά εμβολιασμών έπεσαν κάτω από το 90% στη Ρουμανία και το 2017, καταγράφονταν πάνω από 1.000 κρούσματα ιλαράς ανά μήνα, σε σύγκριση με τα μεμονωμένα περιστατικά πριν το αντιεμβολιαστικό «κύμα». 

«Λαϊκιστές, δεξιοί πολιτικοί και άλλοι που ηγούνται αντι-συστημικών κομμάτων, αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση και στις επικερδείς πολυεθνικές εταιρείες», σημειώνει ο Επίτροπος Υγείας.

«Προσδίδουν κύρος σε ψευδείς ιστορίες στα social media, που υποστηρίζουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες διαδίδουν ιούς στον πληθυσμό για να πουλούν εμβόλια. Παράλληλα συντάσσονται με το αίτημα να καταργηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αν αυτό μπορεί να τους εξασφαλίσει περισσότερες ψήφους», λέει. 

Στην Ιταλία, στελέχη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας χαρακτήριζαν τα εμβόλια μη-ασφαλή, πριν έρθουν στην εξουσία. Το 2015, τα Πέντε Αστέρια επικαλούνταν αναληθείς συνδέσεις των εμβολίων με ασθένειες όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος αλλά και με τον αυτισμό ή διάφορες αλλεργίες. 

Αφού ανέλαβαν την διακυβέρνηση, αντιμετώπισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη πέρυσι, μετά την Ρουμανία.

  

Στη Γαλλία, η Μαρίν Λε Πεν συντάσσεται με όσους ζητούν κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υποστηρίζοντας πως δεν είναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των πολλαπλών εμβολιασμών, αφήνοντας αιχμές για τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών. 

Η Λίσα Μένινγκ, που εργάζεται στο πρόγραμμα διεθνούς αποδοχής των εμβολίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λέει ότι λαϊκιστές και αντιεμβολιαστές «μοιράζονται την δυσπιστία» απέναντι στις αρχές και στην επιστημονική εξειδίκευση. 

«Έχουμε δει πως ο εμβολιασμός γίνεται ολοένα και περισσότερο πολιτικό ζήτημα, μεταξύ αντιπάλων κατά την περίοδο των εκλογών ενώ το εκμεταλλεύονται και θρησκευτικές ομάδες ή άλλα άτομα που χρησιμοποιούν το θέμα για να κερδίσουν σε οικονομικό ή πολιτικό επίπεδο», λέει η Μένινγκ. 

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», σχολιάζει ο Αντρουκάιτις. «Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό τώρα - εκλέξατε πολλούς πολιτικούς κατά των εμβολιασμών στα κοινοβούλια και τώρα κάποιοι από αυτούς μετέχουν σε ορισμένες κυβερνήσεις. Είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε τις αποφάσεις τους που βασίζονται στα fake news ή προτιμάτε αποφάσεις βασισμένες σε στοιχεία; Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές - οι ψευδείς ειδήσεις και αυτές που βασίζονται σε στοιχεία».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ