Rakuten Viber: Έρευνα για την Προστασία προσωπικών δεδομένων στο Internet - Πόσο ασφαλείς αισθάνονονται οι χρήστες;

Rakuten Viber: Έρευνα για την Προστασία προσωπικών δεδομένων στο Internet - Πόσο ασφαλείς αισθάνονονται οι χρήστες; Facebook Twitter
Τι απασχολεί τους χρήστες του διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα της Rakuten Viber - Pixabay
0

Περισσότεροι από 170 χιλιάδες χρήστες σε 9 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συμμετείχαν σε έρευνα σχετικά με τι τους απασχολεί περισσότερο όσον αφορά στην Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στο Internet.

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων στις 28 Ιανουαρίου και την ευρύτερη συζήτηση για τη σημασία της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, η κορυφαία πλατφόρμας επικοινωνίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Rakuten Viber, ρώτησε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε 9 χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία και Πολωνία) πώς αισθάνονται σχετικά με την ψηφιακή τους προστασία.

Οι δημοσκοπήσεις αναδείχθηκαν ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις που έχουν ανεβεί ποτέ στις κοινότητες του Viber, αφού χιλιάδες άνθρωποι ενεργοποιήθηκαν άμεσα για να πουν την άποψή τους. Τέσσερις βασικές ερωτήσεις τράβηξαν την προσοχή 170.000 ανθρώπων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Rakuten Viber: Έρευνα για την Προστασία προσωπικών δεδομένων στο Internet - Πόσο ασφαλείς αισθάνονονται οι χρήστες; Facebook Twitter

Όσον αφορά στο πόσο ενδιαφέρονται για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο, το 87% των Ελλήνων απάντησε ότι το θεωρεί ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και στην υπόλοιπη περιοχή, καθώς 34.000 χρήστες (το 82% όσων συμμετείχαν στην έρευνα) συμφώνησαν ότι νοιάζονται σε υψηλό βαθμό για το ιδιωτικό απόρρητο στο Internet. Οι πιο «ευαίσθητες» χώρες στον τομέα αυτό είναι η Πολωνία, η Σλοβενία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Σερβία και η Βουλγαρία, ενώ για την Τσεχία και τη Σλοβακία προκύπτει ότι ναι μεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε το πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι χρήστες με το υπάρχον επίπεδο ασφάλειας. Περίπου το ίδιο ποσοστό (47%) απάντησε ότι θεωρεί πως χρειάζονται νέες ρυθμίσεις, με όσους (41%) νιώθουν ασφάλεια με το υπάρχον πλαίσιο, ενώ το 12% όσων απάντησαν θεωρεί ότι το Internet θα αυτορυθμιστεί σύντομα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, το 76% θεωρεί ότι χρειάζονται άμεσα αλλαγές, με μόνο 10% να δηλώνει ότι νιώθει ασφάλεια.

Rakuten Viber: Έρευνα για την Προστασία προσωπικών δεδομένων στο Internet - Πόσο ασφαλείς αισθάνονονται οι χρήστες; Facebook Twitter

Το να μην χακάρονται και να μην υποκλέπτονται δεδομένα και συνομιλίες από τις διάφορες εφαρμογές φαίνεται ότι είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους Έλληνες χρήστες, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους στο τρίτο ερώτημα της δημοσκόπησης. Το ίδιο απάντησαν και οι Βούλγαροι και Σλοβάκοι χρήστες, ενώ στην Ουγγαρία και την Κροατία θεωρούν ότι το πιο σημαντικό για μια εφαρμογή είναι να προσφέρει end-to-end κρυπτογράφηση. Για την Τσεχία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, προέχει να μην αποθηκεύουν οι διάφορες εφαρμογές περισσότερα δεδομένα από όσα τους είναι χρήσιμα.

Η τελευταία ερώτηση αφορά στο πόσο ασφαλείς νιώθουν οι χρήστες του Viber με την συγκεκριμένη εφαρμογή, και εδώ ένα ποσοστό 90% απάντησε ότι αισθάνεται αρκετά ή απόλυτα ασφαλές.

«Ο στόχος μας, ως κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας, είναι να δημιουργήσουμε μία ασφαλή και προστατευμένη εναλλακτική πλατφόρμα επικοινωνίας που να είναι αξιόπιστη και να σέβεται με τον καλύτερο τρόπο το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών της. Γι' αυτό και δεν παύουμε να συζητάμε σχετικά με την Ιδιωτικότητα και την Προστασία των Δεδομένων στο Internet και ειδικά στις πλατφόρμες μηνυμάτων και συνομιλιών που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Για να πετύχουμε το στόχο μας, συνεργαζόμαστε με τους χρήστες, ξεκινώντας συζητήσεις μαζί τους», σχολίασε σχετικά με την έρευνα ο Atanas Raykov, Senior Director Business Development EEMENA της Rakuten Viber.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOCIAL MEDIA ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ

Τech & Science / Απαγόρευση social media στην Αυστραλία: Τα δύο τρίτα των ανηλίκων εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση

Παρά την αυστηρή απαγόρευση που εφαρμόστηκε πριν από τέσσερις μήνες στη χώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των ανήλικων εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα social media
THE LIFO TEAM
Είναι το Mythos της Anthropic τόσο έξυπνο και δυνατό που καταντά επικίνδυνο;

Τech & Science / Είναι το Mythos της Anthropic τόσο έξυπνο και δυνατό που καταντά επικίνδυνο;

To εργαστήριο της Anthropic δηλώνει ιδιαίτερα θορυβημένo από την ικανότητα του συστήματος να εντοπίζει τρωτά σημεία λογισμικού και είτε να τα επιδιορθώνει (λειτουργώντας αμυντικά) είτε να τα εκμεταλλεύεται (λειτουργώντας ως χάκερ)
THE LIFO TEAM
ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Τech & Science / Πρόωρος τοκετός: Τι είναι ο φθαλικός εστέρας και γιατί είναι επικίνδυνος

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία που υπάρχει παντού γύρω μας θα μπορούσε να έχει συμβάλει σε 2 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλα τα μέρη του κόσμου στον ίδιο βαθμό.
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Τech & Science / Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα αντιβιοτικά τουλάχιστον 60 χρόνια μετά, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέα εποχή στην Ιατρική, καθώς ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν νεά αντιβιοτικά για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, δίνοντας ελπίδα στη μάχη κατά των ανθεκτικών μικροβίων
THE LIFO TEAM