Το πρώτο φάρμακο που κατασκευάστηκε από AI μπαίνει σε κλινικές δοκιμές

Το πρώτο φάρμακο που κατασκευάστηκε από AI μπάινει σε κλινικές δοκιμές Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν μέσα στην εβδομάδα για το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την τεχνητή νοημοσύνη (AI). 

Η Insilico Medicine, μια νεοσύστατη βιοτεχνολογική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ δημιούργησε το φάρμακο «INS018_055» ως θεραπεία για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες.

Η πάθηση, η οποία έχει αυξηθεί σε επιπολασμό τις τελευταίες δεκαετίες, επηρεάζει σήμερα περίπου 100.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείας και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε δύο έως πέντε χρόνια εάν δεν αντιμετωπιστεί.

«Είναι το πρώτο φάρμακο τεχνητής νοημοσύνης που φτάνει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και συγκεκριμένα σε δοκιμές φάσης ΙΙ με ασθενείς», δήλωσε ο Άλεξ Ζαβόνκοφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Insilico Medicine.

Η διαδικασία ανάπτυξης του νέου φαρμάκου ξεκίνησε το 2020, με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα σκεύασμα που θα ξεπεράσει τις τρέχουσες θεραπείες για την πάθηση, οι οποίες μέχρι τώρα επικεντρώνονταν στην επιβράδυνση της εξέλιξής της και προκαλούσαν συχνά δυσάρεστες παρενέργειες στον ασθενή.

Η Insilico, σύμφωνα με τον Ζαβόνκοφ, έχει άλλα δύο φάρμακα που παράγονται εν μέρει από την τεχνητή νοημοσύνη και βρίσκονται σε κλινικό στάδιο. Το ένα είναι ένα φάρμακο για τον κορωνοϊό (φάση 1) και το άλλο για τον καρκίνο που έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον FDA για την έναρξη κλινικών δοκιμών.

Με πληροφορίες από CNBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM